Največji vpliv na porabo hladilnikov in zamrzovalnikov imajo: razred energetske učinkovitosti, starost in stanje aparata, temperatura hlajenja oziroma zamrzovanja, izkoriščenost hladilnega oziroma zamrzovalnega prostora, vrsta aparata (samo hladilnik, kombiniran aparat – hladilnik in zamrzovalnik) ter velikost aparata in naše navade (shranjevanje še ne popolnoma ohlajenih jedi).

Koristni napotki za učinkovito delovanje

  • Ko načrtujete razporeditev opreme v kuhinji, pazite, da hladilnika ne postavite v neposredno bližino štedilnika, pečice, radiatorja ali pomivalnega stroja. Prav tako ga ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom.
  • Poskrbite, da bo aparat dovolj oddaljen od zadnje stene in upoštevajte navodila proizvajalca. Tako omogočimo kroženje zraka za aparatom in s tem zagotovimo hlajenje kondenzatorja na zadnji strani hladilnika. Manjša bo poraba energije, daljša pa bo tudi življenjska doba aparata.
  • Na osnovi energijske nalepke se odločimo za nakup hladilnika vsaj razreda A, še boljša pa sta razreda A+ in A++.
  • Ob nakupu novega aparata upoštevajte, da hladilna omara v sklopu hladilnika porabi manj energije kot samostojna zamrzovalna skrinja. Pozorni bodite zlasti na energijski razred.
  • Večji hladilniki porabijo več energije. Isto velja za prazne hladilnike. Prenapolnjen hladilnik pa onemogoča kroženje hladnega zraka – poskrbite za pravilno prerazporeditev živil.
  • V hladilnik shranjujmo le ohlajena in ustrezno zapakirana živila.
  • Poskrbimo za tesnjenje vrat.
  • Obloge ivja in ledu moramo redno odtaljevati, če hladilnik nima samodejnega odtaljevanja.
  • Načeloma velja: kolikor hladnejši je prostor, toliko manj energije porabijo električni aparati za hlajenje.
  • Temperatura v hladilniku naj bo med 5 in 7 stopinj Celzija. Ta temperatura zadostuje, da živila ostanejo sveža in se ne pokvarijo. V zamrzovalnih skrinjah in omarah je potrebna temperatura za zamrznjena živila - 18 stopinj Celzija. Vsaka stopinja manj pomeni večjo porabo energije.
  • Zamrznjena živila vzemite iz zamrzovalnika pravočasno in jih nato počasi talite v hladilniku. Tako hladilnik porabi manj energije.
  • V hladilnik nikoli ne shranjujte živil ali jedi, ki imajo višjo temperaturo od sobne. Pri trajnem zamrzovanju uporabite zamrzovalni predal v hladilniku. Ko bo živilo zamrznjeno, ga shranite v zamrzovalno skrinjo ali omaro.