Trend vračanja k naravi in razmišljanje o ekoloških načinih bivanja nas osveščata, da je vrt pomemben element  bivanja. Na žalost je veliko površin, ki bi lahko bile lepi parki ali vrtovi,  vse prevečkrat zapuščenih in uničenih. Skupina  Zelena gverila je začela akcijo preurejanja zapuščenih travnatih površin v Londonu, na katerih so zasadili na tisoče novih rastlin.

Richard Reinolds, vodja prostovoljcev, pojasnjuje: »Javne površine sem začel preurejati, ker nisem imel kje vrtnariti. Menim, da so zapuščeni vrtovi sredi mest kaznivo dejanje, mesta pa bi morala za njih lepše skrbeti.« Reinolds je ureditev vrtov objavil v svojem blogu in si thitro pridobil somišljenike. Pa ne le v Londonu, slediti so mu začeli v Los Angelesu, San Franciscu in drugih krajih po vsem svetu. Prostovoljci si prizadevajo, da v vsakem vrtu ohranijo ali zasadijo rastlinje, značilno za določeno območje. Zato je vsaka zelenica videti drugače in ohranja avtohtonost.

»Naši uspehi so opazni, zato lahko rečem, da tako kot  risarji grafitov olepšujemo zanemarjene zelene površine,« je dodal Reinolds. Nasprotno od "grafitarjev" pa je Zelena gverila naletela na dober odziv javnosti, zato se prostovoljcem pri urejanju javnih površin pridružujejo novi somišljeniki, podporniki pa jim podarjajo tudi semena rastlin in orodje.