Jurčki v omaki s sladko smetano in belim vinom

Sestavine (za 4 osebe):
- kos čebule
- strok česna
- 400 g jurčkov
- 40 g masla
- peteršilj
- 0,5 dl belega vina
- 1 čajna žlička bele pšenične moke
- 1 dl zelenjavne juhe
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo. Jurčke očistimo in narežemo na lističe.
  2. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo. Dodamo strt česen, jurčke in sesekljan peteršilj.
  3. Pražimo toliko časa, da tekočina izpari. Prilijemo belo vino in počakamo, da izpari.
  4. Dodamo moko, prilijemo zelenjavno juho in sladko smetano. Solimo, popramo ter vse skupaj pokuhamo.

 

Krompirjevi polpeti z jurčki

Sestavine (za 4 osebe):
- 800 g krompirja
- sol
- 200 g jurčkov
- 20 g masla
- poper
- majaron
- 3 kokošja jajca
- 3 žemlje ali kruh
- sončnično olje

Priprava:

  1. Krompir dobro operemo ter ga v olupkih skuhamo v slani vodi. Nato ga olupimo in pretlačimo.
  2. Jurčke operemo in narežemo.
  3. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo jurčke. Nato jih dodamo k krompirju. Dodamo še sol, poper, majaron in rumenjake.
  4. Dobro pregnetemo in oblikujemo polpete.
  5. Žemlje zmeljemo.
  6. Beljake in malo soli stepemo v trd sneg.
  7. Polpete povaljamo v snegu, nato pa še v zmletih žemljah.
  8. Ocvremo jih v vročem olju.

 

Rižota z jurčki in zelenjavo

Sestavine (za 4 osebe):
- 200 g jurčkov
- 1 čebula
- 1 korenje
- 1 bučka
- zelena
- 3 stroki česna
- 4 žlice olivnega olja
- 400 g rjavega riža
- 1 dl belega vina
- 5 dl zelenjavne juhe
- sol
- poper
- peteršilj

Priprava:

  1. Jurčke dobro očistimo in narežemo na lističe.
  2. Čebulo olupimo in sesekljamo.
  3. Korenček, bučko in zeleno dobro operemo in narežemo. Česen olupimo.
  4. V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo jurčke, zelenjavo in riž, strt česen ter prilijemo belo vino.
  5. Na kratko dušimo, nato pa prilivamo vročo zelenjavno juho. Kuhamo približno 15 minut.
  6. Rižoto solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.