Jurčki v omaki s sladko smetano in belim vinom
Sestavine (za 4 osebe):
- kos čebule
- strok česna
- 400 g jurčkov
- 40 g masla
- peteršilj
- 0,5 dl belega vina
- 1 čajna žlička bele pšenične moke
- 1 dl zelenjavne juhe
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
Priprava:
- Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo. Jurčke očistimo in narežemo na lističe.
- V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo. Dodamo strt česen, jurčke in sesekljan peteršilj.
- Pražimo toliko časa, da tekočina izpari. Prilijemo belo vino in počakamo, da izpari.
- Dodamo moko, prilijemo zelenjavno juho in sladko smetano. Solimo, popramo ter vse skupaj pokuhamo.
Krompirjevi polpeti z jurčki
Sestavine (za 4 osebe):
- 800 g krompirja
- sol
- 200 g jurčkov
- 20 g masla
- poper
- majaron
- 3 kokošja jajca
- 3 žemlje ali kruh
- sončnično olje
Priprava:
- Krompir dobro operemo ter ga v olupkih skuhamo v slani vodi. Nato ga olupimo in pretlačimo.
- Jurčke operemo in narežemo.
- V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo jurčke. Nato jih dodamo k krompirju. Dodamo še sol, poper, majaron in rumenjake.
- Dobro pregnetemo in oblikujemo polpete.
- Žemlje zmeljemo.
- Beljake in malo soli stepemo v trd sneg.
- Polpete povaljamo v snegu, nato pa še v zmletih žemljah.
- Ocvremo jih v vročem olju.
Rižota z jurčki in zelenjavo
Sestavine (za 4 osebe):
- 200 g jurčkov
- 1 čebula
- 1 korenje
- 1 bučka
- zelena
- 3 stroki česna
- 4 žlice olivnega olja
- 400 g rjavega riža
- 1 dl belega vina
- 5 dl zelenjavne juhe
- sol
- poper
- peteršilj
Priprava:
- Jurčke dobro očistimo in narežemo na lističe.
- Čebulo olupimo in sesekljamo.
- Korenček, bučko in zeleno dobro operemo in narežemo. Česen olupimo.
- V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo jurčke, zelenjavo in riž, strt česen ter prilijemo belo vino.
- Na kratko dušimo, nato pa prilivamo vročo zelenjavno juho. Kuhamo približno 15 minut.
- Rižoto solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.