Ognjeni rakci na papriki

(fotografija zgoraj)

Sestavine za 4 osebe:
4 paprike (2 zeleni, 1 rdeča, 1 rumena)
12 kraljevih kozic
4 jedilne žlice masla
½ čajne žličke stisnjenega česna
½ čajne žličke črnega popra
½ čajne žličke soli
½ čajne žličke posušenega timijana
½ čajne žličke posušenega rožmarina
1 dl temnega piva (oziroma po želji)
nekaj vloženih paradižnikov

Priprava (30 minut):
Rdečo in rumeno papriko operemo, odstranimo sredico in narežemo na manjše kocke. Zeleni papriki prepolovimo, odstranimo sredico in ju še enkrat prepolovimo (dobimo četrtine). Polovico masla stopimo na vroči ponvi, dodamo začimbe in kozice. Takoj ko kozice spremenijo barvo, jih vzamemo iz ponve in odstavimo. Vsebini ponve dodamo pivo in pustimo, da se omaka kuha, dokler je pol ne izpari. Preostanek masla, vložene paradižnike in koščke paprike dodamo v omako in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.

Kozice za konec na kratko pomočimo v omako. Na krožnik naložimo na četrtine narezane paprike in nanje položimo kozice. Nato na krožnik dodamo še preostanek omake. K jedi se prileže francoska štruca.

Zelena poprova juha

recepti_juha.jpg

Sestavine za 4 osebe:
¼ l belega vina
¼ l instant zelenjavne juhe
½ l kisle smetane
¼ l jedilnega olja
ščepec žafrana
sol
2 čilija (lahko tudi v prahu)
pest zamrznjenega graha
5 jedilnih žlic zelenega popra
1 limeta

Priprava (čas 45 minut):
Belo vino zmešamo z zelenjavno juho in kuhamo okoli 20 minut. V vmesnem času pripravimo zeliščno olje, za kar potrebujemo 1/8 litra jedilnega olja, ki mu dodamo žafran in sol. Pokuhamo. V drugem loncu pokuhamo 1/8 olja z nasekljanim in razkoščičenim čilijem. Obe mešanici ohladimo.
Grah dodamo juhi in kuhamo 2 minuti. Premešamo in dodamo kislo smetano ter zeleni poper. Okus izboljšamo s soljo in limetinim sokom. Po serviranju v juho nakapamo obe različici zeliščnega olja – po okusu.

Piščanec na pisani posteljici

recepti_piscanec.jpg

Sestavine za 4 osebe:
4 piščančji fileji s kožo

Marinada:
½ dl olivnega olja
5 strokov stisnjenega česna
sok treh limet
1 jedilna žlica nasekljanega čilija (lahko tudi čili v prahu)
črni poper

Za prilogo:
2 avokada
1 bučka
2 paradižnika
2 stroka česna
2 rdeča feferona (lahko tudi čili v prahu)
½ nasekljane bele čebule
sok dveh limet
1 čajna žlička sladkorja
2 jedilni žlici nasekljanega peteršilja
sol
črni poper iz mlinčka
4 tortilje (kupljene)

Priprava (približno 45 minut, brez mariniranja):
Vse sestavine marinade zmešamo in vanjo položimo piščančje fileje. Pustimo stati 5 ur v hladilniku.
Za prilogo: avokada olupimo in narežemo na manjše kocke. Podobno narežemo tudi bučko in paradižnika, nasekljamo česen. Čilijema odstranimo sredico in ju nasekljamo. Vse sestavine zmešamo z nasekljano čebulo in mariniramo v zmesi limetinega soka, sladkorja, peteršilja, soli in popra.
Marinirane fileje posolimo in popečemo na olivnem olju na obeh straneh (približno 6 minut). Meso vzamemo iz ponve in vanjo predevamo pisano prilogo ter jo na hitro pogrejemo.
Tortilje segrejemo v pečici in jih obložimo s prilogo. Na vrh naložimo še kose piščančjega fileja. Po okusu dodatno začinimo.

Slastne recepte najdete vsako sredo v najnovejši Dnevnikovi prilogi Nika.