Upoštevajte, da bazilika, majaron, origano in timijan potrebujejo veliko svetlobe in sonca, drobnjak, peteršilj, meta in prava krebuljica pa hladnejšo lego in manj neposrednega sonca.

Redno zalivanje in obračanje lončkov

z3.jpg

Za zelišča, ki potrebujejo neposredno sonce, so primernejša tista okna, ki gledajo na jug, jugovzhod ali jugozahod in jih sonce obseva vsaj pet ur na dan. Lončke z zelišči na okenskih policah vsak dan obračajte za 45 stopinj. Tako bodo stebelca rasla pokončno in se ne bodo začela nagibati v eno smer.

V prostororu, kjer so lončki z zelišči, naj bo stalna temperatura med 16 in 21 stopinj, redno jih zalivajmo in upoštevajmo, koliko vode katera potrebuje. Pomembno pa je, da na dno lončka, pod zemljo, dodate drenažo iz peska ali črepinj, ki omogoča odvečni vodi, da odteče.

Vzgoja iz semen je pozimi najbolj enostavna

z1.jpg

Večino zelišč vzgojimo iz semen. Če ste neučakani in bi radi čez noč že začeli smukati prve poganjke, imajo v vrtnarijah in na tržnicah sadike. Mlada zelišča lahko kupite tudi v supermarketih, a navadno le spomladi. Poleg tega je njihova kakovost vprašljiva, saj ne veste, kako so bila vzgojena in kolikokrat škropljena.

Zelišča za vzgojo na okenski polici

z2.jpg

Katera zelišča so torej najprimernejša za na okensko polico? Najbolje se obnesejo nizko rastoče rastline: bazilika, peteršilj, origano, timijan, žajbelj, drobnjak, koper, divji pelin, citronska melisa, meta, kislica in kreša. Zrasle ne bodo tako visoko in košato kot zunaj, a polepšale nam bodo stanovanje in predvsem pozimi izboljšale okus jedi.

Skupaj ne smemo saditi: janeža in kumine, kopra in koriandra, peteršilja in poprove mete. Pehtran in poprova meta se zelo razbohotita, zato naj imata vsak svojo posodo, ker bi drugače ovirala druge rastline.