Vsak dan četrt milijona ljudi

Na železniški postaji v Stockholmu se vsak dan zbere okoli četrt milijona ljudi. "Potniki so zelo aktivni in zato odličen vir toplote," je povedal Klas Johnasson, eden od ustvarjalcev sistema in vodja Jerhnusnovega okoljskega oddelka. "Vsa ta energija proizvaja ogromno količino toplote. Zakaj je torej ne bi smeli uporabljati? Tam je. Če je ne uporabimo, se bo le porazgubila."

zelezniska1.jpg

Sicer je podjetje idejo prvič predstavilo že leta 2008, zdaj pa je končno postala realnost. Sistem prezračevalnih naprav ne železniški postaji  odvečno telesno toploto pretvori v vročo vodo, ki jo nato črpajo v prezračevalni sistem zgradbe v isti ulici. Na Švedskem, kjer so temperature nizke in plin drag, se je sistem zelo dobro odrezal, verjetno pa bi bil zanimiv tudi drugje.

"Telesno ogrevanje" tudi v drugih stavbah?

Johnasson upa, da bo "telesno ogrevanje" lahko vgradil tudi v druge stavbe, preučuje pa tudi možnost uporabe toplote železniške postaje same. V državi, ki je tako ekološko prijazna in napredna kot Švedska, bi se tak način ogrevanja lahko hitro uveljavil.