Nekaterim kadilcem se zdi nepredstavljivo, da praznih rok in sproščeno opravijo neko nalogo ali spijejo kavo, ne da bi si prižgali cigareto. Tudi ko enkrat fizično premagajo odtegnitvene simptome krize, je napetost v rokah težko odpraviti, zato mnogi začnejo gristi nohte ali povrhnjico zraven njih, živčno tresti roke in podobno.

mobile_smartphone_in_hand_610_telefon_v_roki.jpg

V roki imejte pisalo ali žogico

Živčnost lahko odpravite, če roke vedno zaposlite z nečim, saj se boste najlažje odvadili starih navad, če boste vedno imeli polne roke dela. Zamotite se s pisanjem mobilnega sporočila, elektronske pošte oziroma klasičnega pisma, ko vam na misel pade želja po cigareti, ali začnite pisati dnevnik in pesmi; lahko tudi rešite križanko iz časopisa.

hands_stress_balls_roke_na_zogici_proti_stresu.jpg

Roke lahko zaposlite z navadnim čečkanjem ali risanjem po listu papirja, zelo sproščujoče so tudi protistresne žogice, ki jih v roki stiskate in tako odpravite napetost. Lahko pa stisnete roko partnerja ali prijatelja, saj bližina tudi pomirja.

Novi hobi

Začnite se ukvarjati z vrtnarstvom ali gojenjem sobnih rastlin, saj nas stik roke z zemljo in rastlinami sprošča. Izberete lahko tudi kakšen drug ročni konjiček, na primer šivanje, pletenje ali kvačkanje, ki je hkrati koristen ali pa umetniško naravnan, kot je na primer izdelovanje predmetov iz gline ali plastelina.

knitting_649_zaposlo_svoje_roke_s_pletenjem_ali_kvackanjem.jpg

Žvečite žvečilko

Izogibajte se kavi, alkoholu in drugim pijačam, ki jih povezujete s cigaretami, in namesto njih raje vedno imejte pri roki nesladkani čaj, ustekleničeno vodo ali kozarec vode oziroma naravnega soka. Zamotite se lahko tudi z žvečenjem žvečilk, surove zelenjave, suhega sadja ali oreščkov.

Če imate še vedno potrebo nekaj prižgati, namesto cigarete prižgite svečo ali dišeče kadilo.