Tudi lastnih staršev in otrok ne razumemo vedno in pogosto smo prepričani, da nam nalašč kljubujejo in ravnajo drugače, kot se nam zdi prav. Tudi sama sem imela podobne probleme. Potem pa sem spoznala feng šuj, ki me je naučil marsičesa.

Čeprav mislimo, da je veda feng šuj namenjena predvsem urejanju okolja, to sploh ni res. Ukvarja se z vsem, kar je za življenje pomembno, in prav zato se vedno najprej ukvarja s človekom. Različnost pa razlaga (tako kot tudi zahodna astrologija) z vplivom kozmičnih energij ob času človekovega rojstva. Te so tiste, ki dajejo človeku določene značajske lastnosti, pa tudi sposobnosti in omejitve. Feng šuj jih razlaga glede na element (pet elementov), ki je vladal v letu rojstva, pa tudi glede na žival (12 živali), ki je obvladovala to leto. Podrobneje pa še glede na letni čas in uro rojstva. Oglejmo si podrobneje razlike, ki nastajajo med nami glede na enega od petih elementov, ki prevlada v človeku. Elementi se simbolno imenujejo ogenj, zemlja, voda, kovina in les.

Pet elementov za spreminjanje energije či

S petimi elementi se v starih kitajskih vedah simbolno poimenujejo faze spreminjanja energije či.

feng_shui.jpg

Znanje o petih spremembah oziroma preoblikovanjih energije či se, tako kot v tradicionalni kitajski medicini, uporablja pri diagnosticiranju težav in tudi »zdravljenju« prostora po feng šuju. Vsaka faza energije, vsak element torej, ima svoje značilnosti, ki se kažejo tako v okolju kot tudi v človeku. V vsakem prevladuje kak element, kombinacij pa je nešteto in od tod izhajata čudovita raznolikost in edinstvenost vsakega od nas.

Da boste lahko preverili značilnosti vaših družinskih članov, jih najprej razporedite na elemente glede na leto rojstva.

Rojenim v letih, ki se končujejo na 0 ali 1 (na primer: 1960, 1961…, 1980, 1981…), vlada element KOVINA.
Rojenim v letih, ki se končujejo na 2 ali 3 (na primer: 1972, 1983…, 1992, 1953…), vlada element VODA.
Rojenim v letih, ki se končujejo na 4 ali 5 (na primer: 1984, 1985…, 2004, 2005…), vlada element LES.
Rojenim v letih, ki se končujejo na 6 ali 7 (na primer: 1956, 1957…, 1986, 1987…), vlada element OGENJ.
Rojenim v letih, ki se končujejo na 8 ali 9 (na primer: 1978, 1979…, 1998, 1999…), vlada element ZEMLJA.

Ogenj

Značilnosti človeka, v katerem prevladuje element ogenj, so: bistroumnost, pogum, navdušenje, vljudnost, dinamičnost, intuitivnost, borbenost, uživanje v ljubezni, strast, vodenje, duhovnost. Njegove negativne plati pa so hiperaktivnost, agresivnost, neurejenost, impulzivnost in zaletavost. Ognjena oseba je neposredna in povsem iskrena. Ognjeni tipi so zabavni, izbirčni in impulzivni ljudje. Če se ne prepustijo neprijetnim osebnostnim značilnostim pretirane domišljavosti, lahko postanejo srčni in velikodušni ter lahko veliko storijo za druge. Izkušnje ljubezni, sočutja,veselja, zadovoljstva in zabave delujejo na ognjeno osebnost zdravilno. Spontano sodelujejo pri veselju in smehu, so vedoželjni, avanturisti, optimisti, prehitevajo sami sebe. Sovražijo počasnost in ovire, vse hočejo imeti takoj in že hitijo naprej. Če jim drugi ljudje niso sposobni slediti, jih pustijo zadaj. Hočejo akcijo, enako dobro znajo delati in lenariti, vendar so nepotrpežljivi pri vsakdanjih stvareh (na primer pri kuhanju in pospravljanju).

Zemlja

Značilnosti elementa zemlja so poleg umirjenosti tudi resnicoljubnost, pazljivost, zanesljivost, sočutnost, vztrajnost, stanovitnost, velikodušnost, pa tudi občutljivost, zaskrbljenost, resnost, instinktivno znanje in razmišljanje (tuhtanje). Ker je stabilnost ena njihovih osnovnih značilnosti, se težko odločajo za kakršne koli spremembe v življenju. Težko se ločijo od ustaljenih navad, krajev in družbe. Dolgo razmišljajo in tuhtajo, zato delujejo počasni pri odločanju. Vendar ko spremembo enkrat sprejmejo, se je trdno oprimejo. Ljudje s prevladujočim elementom zemlje cenijo prijateljstvo, so ljubeznivi, uslužni in zanesljivi ljudje.

Kovina

Smer energije kovine je zbiranje navznoter. Kovina označuje trdnost, ostrino, koncentracijo energije. In tudi osebnost kovine je zelo močna in odločna. Tipi kovine so hladni in zadržani, z aristokratsko naravo izkazujejo neodvisnost, pravičnost in zgovornost. Ostrina kovine se kaže tudi v konverzaciji. Leto, ki mu vlada kovina, daje ljudem, ki so takrat rojeni, značilno trdnost in organiziranost. To je najbolj ekstremen od vseh elementov. Pada v skrajnosti, od ekstremnega optimizma do melanholije in samopomilovanja. Z elementom kovina je povezan občutek žalosti. Druga čustva kovine so: hvaležnost, negotovost, nesposobnost doseganja starševskih in zakonskih pričakovanj ter pomanjkanje samozavesti. Energija kovine je obrnjena navznoter, zato ljudje, ki jim vlada ta element, radi zbirajo stvari in se od njih težko ločijo. Shranijo ne le spominke, pač pa tudi povsem vsakdanje stvari z izgovorom, da bodo morda prišle še prav. Ker se težko ločijo od stvari, pogosto trpijo tudi zaradi zaprtja črevesja. Za kovino je izziv, da se nauči, kako izraziti žalost in doseči ozdravitev. Njegovi pozitivni lastnosti sta pravičnost in pogum, negativni pa otožnost in depresivnost. Sicer je zelo prepričan vase in ne dovoli prepoznati svoje ranljivosti. Na zunaj ledeno hladen, znotraj trpi zaradi izoliranosti.

Voda

Značilnosti elementa vode so: modrost, inteligenca, čustvenost, refleksivnost sposobnost razmišljanja, kreativnost, moč volje in ambicioznost, pa tudi strah, omahljivost, notranji nemir in hladnost. To so pametni, nadarjeni, skromni in samozadostni ljudje, ki iščejo globoke življenjske skrivnosti. Svoje želje uresničujejo tako, da spodbujajo talente drugih. Zvesti, mirni, zamišljeni, s smislom za humor in z bujno domišljijo, ekscentriki in filozofi z vztrajnostjo vode premikajo skale. Lahko pa so tudi zavistni, zamerljivi, težko se pomirijo, lahko postanejo grobi, pozabljivi, zmedeni, preobčutljivi, cinični, kritični, žaljivi, zlovoljni in poveličujejo sami sebe. Spolnost jim veliko pomeni. Imajo veliko sposobnost prilagajanja, kar jim daje izjemno fleksibilnost, pa tudi senzitivnost, iskanje globokih spoznaj. Imajo močno intuicijo, zelo pogosto pa jih je strah, posebno v otroštvu.

Ljubijo konverzacijo, tudi opravljanje, znajo dobro poslušati in so pogosto za tolažbo prijateljem. Sovražijo samoto, a tudi hrup jim ni po godu. Zelo cenijo družino in družabne stike ter imajo sposobnost privlaka (voda privlači). So skrivnostni ljudje, ki svoje občutke pogosto nosijo globoko v sebi in preveč mislijo ter razmišljajo.

feng_shui_compass.jpg

Les

Glavna značilnost elementa les je rast, njegova energija se dviga navzgor. Značajske poteze lesa kažejo vsestransko aktivnost: začetke novih projektov, idealizem, imaginacijo, sočutje in tekmovanje, planinarjenje. Lesni tipi imajo sposobnost hitrega odločanja in spreminjanja stvari. So osredotočeni, aktivni, hitri in tekmovalnega duha. To je tip modernega, energičnega in podjetnega človeka. Vedno so v akciji, ne razmišljajo dolgo, pač pa delujejo. Z elementom les je povezano čustvo jeze, ki se kaže v jezljivosti, napetosti, kritičnosti, negativnem presojanju in nestrpnosti do sebe in drugih. Izziv zanje je, da se naučijo to jezo preobraziti v ljubeznivost in jo usmeriti v pozitivno dejavnost, ki koristi vsem ljudem. Pozitivne lastnosti, ki so povezana z elementom les, so ljubeznivost, prijateljska naklonjenost, velikodušnost, dobrota, ljubezen, ozaljšana z romantičnostjo, sposobnost načrtovanja, odločanja, organizacije in kontrole. Zato so dobri menedžerji.

Življenje

Glede na našteto lahko razumemo, da isto situacijo dva različna človeka vidita in sprejemata različno. Medtem ko bo ogenj, ki je pogumen in zelo borben, takoj poskušal kako situacijo glasno in neposredno razrešiti, bo tiho in boječo vodo ta ista situacija frustrirala, saj zelo globoko čustvuje, je zato hitro prizadeta, dolgo ne pozabi in goji zamere.

Človek s prevladujočim elementom les izraža vitalnost, kreativnost, prodorno nagnjenost k novostim in spremembam, medtem ko človek s prevladujočim elementom zemlje v svoji pregovorno vztrajni stabilnosti težko sprejema spremembe, zato vsako novost najprej dolgo in pozorno pretehta. Zato se bo materi z elementom les zdel otrok z elementom zemlja vedno prepočasen in neaktiven, medtem ko bo tisto z elementom zemlja vedno skrbelo, ker se bo njen otrok les tako hitro in pogumno podajal v akcijo in spremembe.

Napetosti

Tak drugačen pogled na svet je najpogosteje vzrok za napetosti in nerazumevanje med starši in otroki, pa tudi med zakoncema. Tisto, kar nekdo vidi kot priložnost in izziv, je za drugega nevarnost in težava. Zato je zelo pomembno, da spoznamo, da smo si med seboj različni in da ima vsak med nami različne sposobnosti, pa tudi omejitve. Vsak človek ima svoj cilj v življenju. Čeprav se ga morda še ne zaveda, ga njegova nagnjenja in notranja spodbuda nezmotljivo peljejo v pravo smer. Zgodovina je polna življenjepisov ljudi, ki so sami in v nemogočih razmerah dosegli najbolj čudne in nepričakovane uspehe, kljub nerazumevanju okolice, ki ni mogla videti tistega, kar je njih gnalo naprej.

Posebno starši se radi pritožujejo nad trmo otrok, ki počnejo nekatere stvari v nasprotju z mnenjem in zahtevami roditeljev. Kadar se starši pretirano vtikajo v otrokovo življenje, mu res samo trma lahko pomaga, da doseže svoj cilj. Če mu družina stoji ob strani, pa bo hitreje in na lažji način prišel do njega. Kadar kak član družine vztrajno deluje drugače, kot se vam zdi prav, pomislite na to, da on morda ve nekaj, česar vi ne vidite, in da ima drugačne sposobnosti ali omejitve kot vi. Zato ni nujno, da ga bo vaš način delovanja ali razmišljanja pripeljal tja, kamor vi želite. A kot pri vseh odnosih sta tudi tu najpomembnejša strpnost in zaupanje.

Ko boste »razvrščali« svoje najbližje v predalčke kitajskih petih elementov, boste opazili, da nekatere značilnosti zanje ne veljajo ali da ne veljajo več. Če človek lahko izraža svoj element, to je lastnosti (na primer les jezo, voda strah, ogenj strast…), lahko polno živi svoje življenje, če tega ne more, se to pogosto kaže v specifičnih zdravstvenih težavah. Ko se človek razvija in duhovno raste, se čedalje bolj izražajo predvsem dobre lastnosti, negativne pa se umirjajo. In tako je tudi prav.