Postavite ga vertikalno

Vaš vrt lahko celo kljubuje zakonom fizike. Z malo ustvarjalne energije, nekaj pripomočki in rastlinami vzpenjavkami si pričarajte vertikalni vrt, ki bo zavzemal zelo malo prostora, a vseeno dajal dovolj zdrave domače hrane. Tako lahko posadite paradižnik, kumare, bučke in fižol; od cvetja pa pasijonko, kovačnik, srobot in bršljan. Lončke lahko postavite na več polic ali pa v vrtnih centrih poiščete pokončno skulpturo iz več lončkov. Zgradite lahko tudi latnik.

tomatoes_on_balcony.jpg

Prilagodite se razmeram

Pomembno je tudi, v katero smer gleda vaš balkon. Večina rastlin zahteva vsaj pet sončnih ur dnevno. Težavo pa predstavlja tudi prepogost veter. Rastlin ne postavljajte na preveč odprto območje, temveč jih poskušajte nekako zaščititi pred vetrom. Morda lahko v ta namen na tisti strani, od koder po navadi piha, posadite nekaj grmičkov. Preden izberete, kaj boste sadili, pa se dobro pozanimajte, katere rastline so najbolj primerne za vaše razmere.

Odstranjujte škodljivce

Pazite, da vaš vrt ne napade golazen. Če ste pozorni, lahko škodljivce in njihova jajčeca preprosto odstranite tudi ročno.

Ne prekoračite dovoljene teže

Pozanimajte se, kakšno težo lahko pravzaprav nosi vaš balkon. To vam bo verjetno znal povedati svet stanovalcev. Pri tem upoštevajte, da teža ene rastline vsebuje tudi težo njenega lončka, prsti in vode, s katero jo zalivamo. Da zmanjšate pritisk na konstrukcijo, izberite lončke iz cedrovine ali razgradljive plastike, ki so lažji.

_4383858.jpg

Ne pozabite na gnojenje

Rastline, ki rastejo v lončkih, kjer imajo omejeno količino prsti, nekega dne zagotovo porabijo vsa hranila, ki so jim na voljo, zato jim morate redno dodajati organska gnojila.

Olajšajte si nego

Za lažje zalivanje lahko cev morda namestite kar na kuhinjsko pipo. Za boljše odtekanje vode pa je v lončke priporočljivo zvrtati še nekaj lukenj ter na njihovo dno najprej položiti sedemcentimetrsko raven kamenčkov.

Posadite več rastlin skupaj

Poskušajte skupaj posaditi rastline, ki imajo podobne potrebe. Paradižnik in bazilika imata denimo podobne zahteve  po svetlobi in vodi, skupaj pa dajeta še najboljšo omako za testenine.

salad_garden_may_23.jpg

Ohranite klasični način sejanja

Rastline posadite v isto globino, kot bi jih posadili, če bi imeli vrt na prostem. Splošno pravilo je sicer, da ne sadimo globje od štirikratne debeline semena.

Zaščitite ga tudi pozimi

Pozimi morate prst v lončkih pokriti z žagovino in plastično vrečko, sicer lahko hladno vreme rastline resno poškoduje. Lončki iz plastike in terakote lahko sicer tudi počijo.