Večina ljudi vrže listje, čez zimo posušene in odmrle rastline, zastirko, veje, odmrlo lubje in podobno kar v smetnjak. Na smetišču bodo rastline zgnile, vi pa jih lahko kompostirate in uporabite na koristen način.

Kompost

kompost.jpg

Najboljši način, kako uporabiti vrtne odpadke, je kompostiranje. V naravnem okolju se odpadli oziroma neuporabni deli rastlin spremenijo v bogat humus. Z nekaj vztrajnosti boste že kmalu dobili odličen kompost za vaš vrt. Le počakati je treba, da čas opravi svoje.

Kadar na kompost dajete odpadlo listje, je pomembno, da je to suho, sicer bo kompost preveč moker in se bo ves vaš trud razblinil v gnilo gmoto smrdljivih organskih odpadkov. Pravzaprav so suhi elementi ob obilici vseh vrst mokre hrane, trave in mulja prava redkost in bogastvo.

Listje lahko uporabite tudi kot zastirko

mulching.jpg

Jesensko listje koristno uporabite tudi za zastiranje rastlin pred mrazom. Res je, da je takšna zastirka manj dolgotrajna, kot če bi zanjo uporabili lesene dele; a tla vam bodo hvaležna. Tako se v zemljo sprostijo pomembna hranila, ki povečajo delovanje pomembnih mikroorganizmov v tleh. Listje lahko nasujete tudi okrog dreves ali kar čez golo zemljo na vrtu.

Rastline se predelajo same

zemlja.jpg

Odpadlo listje lahko čez zimo brez truda pustite tudi na kupu, kjer se bo kar samo predelalo v bogat humus. Pravi ljubitelji narave dobro vedo, da je takšno okolje odlično zimsko skrivališče za ličinke metuljev, polže in druge vrtne prebivalce.

Večina se nas listov, pokošene trave ter posušenih in odmrlih delov rastlin želi znebiti preprosto zato, ker kvarijo lep videz vrta. Ubijte dve muhi na en mah in te »odpadke« uporabite na pameten in uporaben način. Tla v vašem vrtu vam bodo hvaležna.