Medijsko odmevna kampanje Thirsty for Change je Cindy Crawford, ki je sicer mati dveh otrok, povezala s podjetjem PUR Water Filtration, ki promovira  steklenice za vodo za večkratno uporabo. Nekdanja manekenka je v slogu eko-šika oblikovala stekleničko za vodo – dobiček od prodaje pa je namenjen projektu Children's Safe Drinking Water, ki si prizadeva za varno pitno vodo za otroke vsega sveta.

Zeleni nasveti za boljši svet

Crawfordova je želela storiti še korak dlje in dejavneje prispevati k ohranitvi čistega okolja. Sestavila je spisek preprostih zelenih nasvetov, drobnih sprememb, s katerimi nagovarja mame vseh otrok. Upa, da bo tako vsaj delno spremenila zakoreninjene navade v gospodinjstvih, ki potrošijo preveč  energije, vode, hrane in drugih izdelkov.

Filtrirana voda in steklenička za večkratno uporabo

filtriranje_vode.jpg

Okolje je polno plastičnih steklenic, katerih število narašča iz leta v leto. S filtriranjem vode in stekleničko za večkratno uporabo lahko prav vsakdo prispeva k ohranitvi planeta. Tako boste privarčevali nekaj denarja, filtrirana voda pa je tudi manj onesnažena.

Reciklirajte in ustvarite kompostni kup

Analiza kaže, da so leta 2006 82 milijonov ton odpadkov  - namesto da bi končali na deponijah - predelali. Naučite tudi otroke osnov recikliranja in kompostiranja in jih aktivno vključite v gospodinjstvo. Tako se bodo naučili tako odgovornosti kot tudi pomena trajnosti.

Pranje v hladni vodi s koncentriranim detergentom

36 odstotkov tople vode v gospodinjstvu namenimo za pranje perila. Z uporabo hladne vode znižamo stroške in porabo. Storite korak dlje in perite oblačila s koncentriranim detergentom. Tako boste zmanjšali tudi število plastičnih odpadkov v vašem smetnjaku.

Recite ne plastičnim vrečkam

plastic_bag_world.jpg

Vsako leto odvržemo v okolje več kot 100 milijard plastičnih vrečk. Ko boste naslednjič obiskali trgovino ali se boste odpravili po nakupih, vzemite s seboj vrečke iz blaga. Na voljo je mnogo stilno privlačnih rešitev v slogu eko-šika.

Kupujte pri lokalnih pridelovalcih

Nakup hrane pri lokalnih pridelovalcih zmanjšuje toplogredne pline, ki jih prevozna sredstva izpuščajo med prevozom sadja in zelenjave z oddaljenih območij. Tako bo vaša hrana tudi bolj sveža, boljšega okusa in čistejša.

Organizirajte eko-šik zabavo

Ne zavrzite starih hlač, majic, kril in drugih oblačil, ki vam niso prav ali jih ne potrebujete: organizirajte rajši zabavo! Na začetku vsakega letnega časa ali na vsake toliko časa povabite prijatelje k sebi domov. Izmenjajte med seboj oblačila, ki jih ne nosite več in bi sicer končala na odpadu, ter se zabavajte.

Namestite varčni kotliček za stranišče

Vsak dan porabimo visoke količine vode za splakovanje stranišča. Namestite varčni kotliček, s katerim jo boste privarčevali.

Izključite se

elektrika_vampirska.jpg

Štirideset odstotkov vse porabe električne energije v gospodinjstvih gre na račun naprav, ki so sicer izključene, a so v stanju pripravljenosti. Ko boste naslednjič odhajali od doma, se potrudite in jih izključite iz vtičnic. Z uporabo prenapetostne zaščite ali podaljškov z izklopnim gumbom si boste delo poenostavili: v prvem primeru boste izklopili vse, v drugem pa več naprav hkrati.