Odločite se, kje želite živeti

Najbolj pogosti razlogi za selitev so ponavadi naslednji: potreba po večjem prostoru ali boljši soseski, želja po večji bližini do službe ali šole, prijateljev in družine. Odločite se, kje želite živeti in pričnite svoj novi dom iskati prav tam. Ni odveč tudi preveriti, kakšna je stopnja kriminala v soseski.

Izračunajte, kaj si lahko privoščite

Preden začnete iskati nov dom, izračunajte, koliko si lahko sposodite in koliko lahko od svojega prihodka odrinete mesečno. Računajte čim bolj realno. Naredite dva spiska stroškov: spisek stvari, ki jih nedvomno potrebujete (hrana, elektrika, voda), in spisek stvari, s katerimi se radi razvajate. Če želite lepši dom, pomislite, kako lahko drugi spisek prepolovite.

moving_couple_sitting.jpg

Poiščite strokovni nasvet

Pogovorite se s čim več različnimi strokovnjaki – nepremičninskimi posredniki, odvetniki, finančniki. Velikokrat so takšna posvetovanja lahko povsem brezplačna, še posebno, če se denimo udeležite kakšnega sejma nepremičnin.

Poiščite nov dom

Iskanje ne jemljite preveč resno - poskušajte se zabavati. Ko najdete nekaj, kar vam je po godu, pa se dogovorite še za drug ogled in s seboj pripeljite nekoga, ki vam bo lahko dal objektivno mnenje. Dobro je tudi, da sosesko obiščete ob različnem času. Tako boste namreč dobili najbolj celovito sliko o njenem življenju. Naj vas tudi ne bo sram, če kar naprej sprašujete. Vprašajte prav vse, kar vam pade na pamet. Gre za veliko investicijo (mnogokrat največjo, ki jo opravite v svojem življenju), zato jo izvedite čim bolj informirano.

Pripravite se na selitev

Najbolje je najeti profesionalne selivce. Prav tako si, preden se odselite, za vsak primer ne pozabite zapisati, koliko elektrike in vode ste porabili, enako pa storite, preden vstopite v svoje novo domovanje. Zelo dobra ideja je tudi zapakirati stvari, ki jih boste potrebovali takoj po vselitvi, v posebne škatle. Tako bo sprememba bolj udobna in vam ne bo nam treba obrniti prav vsega, da bi denimo našli samo zobno krtačko.