Najprej je pomembno, da izberemo pravilno velikost žardinjere. Rastline morajo imeti namreč dovolj prostora. Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na to, da imajo na dnu dovolj veliko odprtine. Le tako lahko voda neovirano odteka, rastlina pa ne gnije.

 

landscapestoneporchwalkway_012.JPG

Pazite, kako sadite

Na dno žardinjere nekje do tretjine nato nasujte kamenčke, koščke opek ali keramičnih ploščic in podobnega gradbenega materiala. Uporabljati ne smete le delcev cementa ali betona, ker lahko zamašijo odprtine dna. Na to plast potem naložite prst: najboljša je mešanica tretjine ilovice, tretjine humusa in tretjine peska. Kjer boste zasadili rastlino, pa oblikujte še manjši kupček zemlje, na katerega boste lahko položili korenine. Nato žardinjero s prstjo napolnite do vrha.

Pomembno je, da cvetlice posadite v enaki globini, kot so rasle v rastlinjaku, kar pomeni, da vrh njihovih korenin ni prekrit s prstjo. Ko je korito napolnjeno, pa vrh prsti še malo poteptajte in rastlinice povsem narahlo nekoliko povlecite navzgor, da bi bile korenine čim bolj obdana z zemljo. Nato po celi površini nasujte še centimeter ali dva šote in obilno zalijte.

garden_urn_atelier_de_campagne.jpg

Potrebno je redno okopavanje

Cvetje v žardinjerah pa je potrebno tudi ves čas negovati. Majhna količina prsti namreč pomeni tudi majhno količino hrane, ki jo rastline slej ali prej potrošijo. Zato je treba prst okoli cvetlic dvakrat do trikrat v sezoni okopati in dodati nov sloj šote. Priporočljivo pa je tudi, da pozimi korenine zaščitite pred zmrzaljo. Najlažje to storite tako, da žardinjero ovijete s plastično folijo ali slojem slame.