Še vedno je težko dokazljivo in dokaj nejasno, kako premik ure vpliva na naše zdravje, razpoloženje in delo, če seveda odmislimo neprijetno izgubo spanca. Vendar pa nekateri znanstveniki trdijo, da lahko sprememba časa vpliva tudi na večje število prometnih in delovnih nesreč, na porast srčnih napadov in samomorov.

Pomanjkanje spanca

Spanje je zelo pomembno za naše zdravje in delovanje, kot verjetno že dobro veste, pa vendar mine marsikatera noč, ko si skrajšamo spanec samo zato, da bi lahko dokončali delo, hišna opravila ali se pogovorili s prijatelji oziroma partnerjem. Hiter tempo življenja nam že tako skrajšuje čas spanja, spomladanski premik ure pa ukrade še dodatno uro. Zato se je pametno v nedeljo dobro naspati, da začetek tedna ne bo tako težak.

zena_spi.jpg

Prometne nesreče

Več raziskav in študij ugotavlja različne rezultate: v študiji Johna Hopkinsa (2001) na ameriški stanfordski univerzi so recimo v ponedeljek, dan po premiku ure, opazili več prometnih nesreč, kar bi lahko povezali s časovnim zamikom. Drugače so ugotovili na Univerzi v angleškem Newcastlu (2005), saj naj bi dodatna ura svetlobe čez dan zmanjšala število smrtnih žrtev med pešci. Vsekakor je težko karkoli dokazati, je pa res, da se je na nov čas potrebno privaditi, kar lahko traja kakšen dan. Zato bodite na cesti dodatno previdni!

cartoon_car_crash_1.jpg

Nesreče na delu

Zaradi premika ure bi lahko naraslo tudi število delovnih nesreč, pravijo spet drugi raziskovalci (na primer Barnes, 2009). Pomanjkanje spanja namreč vpliva tudi na delovne sposobnosti, še posebej pri nevarnejših poklicih, zato raziskovalci predlagajo, da greste v posteljo zgodaj ali pa prestavite nevarnejša opravila na kakšen drug dan.

delovna_nesreca99999999999999999999999999999.jpg

Samomori

V južnoavstralski študiji (Berk in drugi, 2008) so ugotavljali povezavo med premikom časa in samomori, prišli pa so do sklepa, da se število samomorov v tem času poveča za 0,44 odstotka na dan. Vzrok za tako dejanje bi po njihovo lahko iskali v podaljšanju dneva, ki mogoče spodbudi zimsko depresijo.

Srčni napadi

Pomanjkanje spanca in časovni zamik pa naj bi bila povezana tudi s srčnimi napadi, trdijo znanstveniki iz inštituta Karolinska na Švedskem (2008), saj naj bi v času pomladnega zamika ure zabeležili okoli pet odstotkov več srčnih napadov kot običajno. Največ napadov je bilo tako ravno v ponedeljek, dan po prestavitvi ure. Naključje ali ne, kvaliteten spanec gotovo precej vpliva na zdravje in boljše počutje.