Če bi radi reciklirano vodo uporabili za zalivanje vrta ali pranje avtomobila, a nimate denarja za napredno izdelan sistem za zbiranje deževnice, je lahko preprosta možnost tudi črpalka, ki deževnico prečisti. Prečiščeno odpadno vodo lahko nato spustimo v površinske vodotoke ali v talnico oziroma jo recikliramo tako, da jo uporabimo za zalivanje travnikov, vinogradov, oljčnih nasadov in okrasnih zelenih površin, ali pa jo po filtraciji uporabimo za splakovanje stranišča.

dezevnica.jpg

Črpalki so lahko dodani tudi sončni zbiralniki, ki so enostavni za montažo in zagotavljajo potreben pritisk za pretok reciklirane vode po vrtnih ceveh. Sončni zbiralniki učinkovito nadomestijo električno instalacijo, kar pomeni, da lahko takšen dežno-solarni sistem postavimo praktično kamor koli.  »Odkar sistem za zbiranje deževnice deluje s pomočjo sončne energije, ne potrebuje električnih napeljav,« pojasnjuje produktni vodja podjetja ITT, ki proizvaja takšne črpalke, Jeff Schopperle.

Glede na to, da je poraba vode v povprečnem predmestnem okolju poleti višja za okrog 30 odstotkov (za zalivanje trave, rož in zelenjavnega vrta), je kombinirani sistem za recikliranje deževnice popolna oprema za vsako dvorišče.