Jabolčni olupki

Jabolčni olupki odlično očistijo aluminijasto posodo. Za začetek olupite dve jabolki, nato pa olupke z malo vode postavite v posodo, jo pokrijte in pustite, da zavre. Ko se tekočina ohladi, jo odlijte, olupke vrzite v koš, posodo pa osušite.

Kečap

S paradižnikovo mezgo ali kečapom lahko očistite bakreno posodo, saj ji data poseben lesk. Malo kečapa vtrite v posodo in pustite, da deluje nekaj minut. Kislina v kečapu je namreč ravno dovolj blaga, da ne poškoduje bakrenih površin, obenem pa dovolj močna, da odstrani vse temne madeže.

kecap.JPG

Majoneza

Z majonezo lahko odstranite madeže, nastale od barvanja s pastelnimi barvicami ali kredami. Vse, kar morate narediti, je, da s krpo vtrete malo majoneze na površino z nezaželenim barvnim madežem in počakate nekaj minut. Ta dodatek k prehrani bo očistil barvo, hkrati pa zaščitil leseno pohištvo ali tla.

Vodka

Za zaščito sobnih rastlin uporabite vodko. Ne, seveda ne mislimo, da jih morate z vodko zalivati, temveč le da jim s krpo, navlaženo s vodko, obrišete liste. Uporabite kar najcenejšo. Tako pa tudi odženete listne uši in druge škodljivce, ki bi si liste morda želeli privoščiti za kosilo.

Olje, kis in limona

Mešanica kuhinjskega olja in limoninega soka je odlična rešitev za lesene površine. Za večji lesk parketa ali lesenega pohištva zmešajte obe tekočini tako, da dozirate dve merici olja in eno stisnjeno limono. V zmes pomočite krpo in z njo les zloščite do sijaja.

brise_les.jpg

Z limono ali kisom lahko očistite tudi mikrovalovno pečico: v posodi za pečico zmešajte pol skodelice vode in pol skodelice destiliranega kisa ter mešanico postavite v mikrovalovko, ki jo nato segrevate dve minuti. Kis bo zelo dobro razgradil zapečene mastne madeže, podoben učinek pa imajo tudi limone (uporabite tri), ki jih narežete na rezinice in po istem postopku segrevate do treh minut oziroma dokler voda ne skipi čez posodo in zajame pečico. Preden odprete pečico, počakajte še petnajst minut, da limonini hlapi začno res delovati.

Kis dobro očisti tudi trdovratne madeže vodnega kamna na vodnih pipah v kuhinji ali kopalnici. Potopite krpo v bel alkoholni kis in jo ovijte okoli umazane pipe. Počakajte petindvajset minut in nato za lep sijaj pipo obrišite še s suho krpo.

pipa.jpg

Sol

Sol izredno dobro odstranjuje vinske madeže na preprogah. Vse, kar morate storiti, je, da navlaženo krpo dobro posujete s soljo in jo za nekaj minut položite na madež. V primeru večjega madeža, pustite sol na njem kar celo noč, dobro pa je tudi, če sol oziroma krpo nanj pritisnete še z nečim težkim.

Soda bikarbona

Sodo bikarbono lahko uporabite za dezinfekcijo otroških igrač ali hladilnika, za odmašitev odtokov in odstranitev umazanije med ploščicami. Igrače obrišite s krpo, namočeno v čajno skodelico, v kateri je voda zmešana z dodatkom štirih žlic bikarbone. To bo pobilo večino nabranih bakterij in pršic. S tako navlaženo krpo pa lahko očistite tudi hladilnik.

soda_bikarbona.jpg

V kombinaciji s kisom lahko sodo bikarbono uporabite tudi  za odmašitev odtokov: v odvodno cev vsujte pol skodelice bikarbone in jo prelijte s pol skodelice alkoholnega kisa. Počakajte približno dvajset minut, nato pa odprite vročo vodo.