Velik tehnološki napredek predstavljajo veliki, zelo natančni in poceni silikonski kalupi, v katerih izdelujejo silikonske čipe; LED-sijalke bi tako lahko nadomestile sedanje, manjše žarnice. Proizvodnja belih LED-sijalk na silikonskem substratu safirja bi ustvarila 135 lumen vatne električne moči, kar je mnogo bolje od kompaktnih fluorescentnih žarnic in desetkrat bolje od navadnih sijalk.

led_sveilka.jpg

Sintetični safir

Safir je namreč ključni element pri izdelovanju belih LED-sijalk, ki dviguje ceno varčnih sijalk, lahko pa ga umetno vzgojijo: kristale safirja lahko pridobijo z različnimi sintetičnimi postopki in polprevodnimi kemikalijami. Umetni safir je zato dobra rešitev, saj vzgojenega le narežejo in oblikujejo v obliki sijalk.

sapphire.jpg

Bele LED-sijalke, narejene iz safirja, ki ne vsebujejo živega srebra, so običajno močno dražje od navadnih ali fluorescentnih žarnic, vendar imajo dolgo življenjsko dobo, saj lahko svetijo po več deset tisoč ur. Njihova prednost je tudi, da ne porabijo toliko električne energije kot navadne žarnice.

Za tri četrtine cenejše sijalke

led.jpg

Podjetje Bridgelux predvideva, da bi lahko z umetno pridobljenim safirjem v roku dveh ali treh let na trg poslali cenejše LED-sijalke (cena naj bi se znižala za tri četrtine). Varčne sijalke, ki so energijsko učinkovitejše in imajo daljšo življenjsko dobo, pa bi lahko popolnoma zamenjale vse sijalke v našem domu.