Vzgajanje lastnega sadja in zelenjave namreč res prihrani precej denarja, vendar pa zahteva tudi veliko vlaganja časa in energije. Če tudi temu postavite nekakšno ceno, boste morda ugotovili, da prihranek za vas niti ni tako zelo impresiven. Če pa vas vrtnarjenje vseeno veseli (lahko je namreč tudi oblika telovadbe oziroma vsaj razgibavanja), pa je tu nekaj nasvetov, kako še dodatno zmanjšati stroške zanj.

Vzgajajte svoje rastline

Zakaj bi ves čas kupovali nove rastline, ko pa lahko iz starih vzgojite nove. Rudbekijo, hosto, krizantemo ali geranijo lahko denimo s koreninami in prstjo vred enostavno izvlečete iz zemlje, razrežete ter spet posadite.

Izberite semena

Zakaj bi kupovali že vzgojene rastline, ko je iz semen enostavno vzgojiti svoje. Veliko jih lahko zraste tudi v lončku in med štirimi stenami (denimo ognjič in žajbelj), nekatere pa lahko posadite tudi neposredno v svoj vrt (denimo grašico).

img_0946.jpg

Iščite popuste

Vrtni centri so po navadi dražji, saj svoje izdelke odkupujejo od drugih proizvajalcev. Morda boste rastline lahko kupili ceneje v rastlinjakih, pozanimate pa se tudi na tržnicah.

Ustvarjajte sami

Če vas to veseli, lahko veliko stvari na vrtu postorite sami. Če se pred tem ustrezno podučite, lahko sami organizirate postavitev svojega vrta, zgradite vrtne poti, vrtno teraso ali ogrado.

Skrbno premislite, kako boste sejali

Eden najboljših načinov, da nekaj privarčujete, pa je, da skrbno premislite, kako boste rastline sploh razporedili po svojem vrtu. Če so namreč posajene na napačnem kraju, velikokrat predčasno odmrejo ali kako obolijo, nato pa jih moramo po nepotrebnem zastrupljevati s kemikalijami. Najbolj pametno je, da ne kupite kar vsega, kar vam pritegne pogled v vrtnem centru, ampak da si svoj vrt najprej dobro ogledate in racionalno ocenite, kakšne pogoje za delo sploh imate. Šele nato kupite samo rastline, ki bodo v takšnih pogojih odlično uspevale.

organic_gardening.jpg

Investirajte v bolj kakovostno orodje

Vrtno orodje je lahko tudi zelo poceni, vendar pa ga boste verjetno morali zamenjati že naslednjo sezono, saj se bo zelo hitro polomilo. Zato je bolje že takoj potrošiti nekaj več denarja in kupiti orodje, ki bo trajalo še veliko let.

Včlanite se v vrtnarski klub

S klubsko kartico namreč velikokrat kaj dobite tudi zastonj ali pa lahko uveljavljate popust. Morda se lahko z  drugimi člani tudi dogovorite, da kaj kupite skupaj in izposlujete popust na količino.