Večina vode iz javnega vodovoda se v Sloveniji načrpa iz podzemnih virov. V letu 2009 - na to leto se nanašajo zadnji razpoložljivi podatki - je bil ta delež 97-odstoten. Iz površinskih voda se je za oskrbo s pitno vodo, predvsem zaradi njene slabe kakovosti, načrpa čedalje manj. V letu 2009 je bil ta delež le triodstoten. Poraba vode na člana gospodinjstva se od leta 2002 bistveno ne spreminja. V zadnjih sedmih letih se je skupna količina porabljene vode povečala za 0,2 odstotka - na 85,4 milijona kubičnih metrov oziroma na 42 kubičnih metrov vode na prebivalca ali približno na 117 litrov na dan.

Privarčujmo pitno vodo

geberit1.jpg

Slovenija spada med države, ki v sanitarne namene po večini še vedno uporablja pitno vodo, in to kljub temu, da je te po svetu vse manj. V podjetju Geberit se problematike rastoče porabe vode zavedajo že vrsto let, zato je razvoj novih izdelkov naravnan k varčevanju s to dragoceno tekočino. Ob svetovnem dnevu voda, ki ga praznujemo 22. marca, je prav, da tudi sami premislimo kaj lahko naredimo za naše okolje in kje lahko privarčujemo. Enostavno rešitev ponuja tudi Geberit – varčno splakovanje školjk. Z Geberitovo tehnologijo bi prebivalci Slovenije v letu in pol lahko prihranili dovolj vode, da bi napolnili celo Blejsko jezero.

Zmanjšajte količino vode za izpiranje stranišča

geberit.jpg

Geberitova inovativna in v okolje usmerjena tehnologija izdatno prispeva k zmanjšanju porabe pitne vode za izplakovanje stranišč. Varčni Geberitovi splakovalniki omogočajo dvokoličinsko splakovanje s tremi ali šestimi litri in v primerjavi s standardnimi devetlitrskimi splakovalniki prihranijo tudi več kot 60 odstotkov vode. Sistem »stop« omogoča individualno regulacijo porabe vode, saj s pritiskom na tipko prekinemo tok vode pri splakovanju. Geberit ponuja rešitev tudi tistim, ki ne nameravajo menjati kotlička. Z Geberitovim setom za varčevanje z vodo je možna predelava starejših potratnih kotličkov s sistemom »stop« ali dvokoličinskim splakovanjem.

Varčne umivalniške armature

geberit_voda.jpg

Elektronske armature, ki delujejo brez dotika, združujejo visoko stopnjo higiene in učinkovito porabo vode. Z drugimi besedami: voda teče samo takrat, ko jo res potrebujemo. Takšne armature so namenjene predvsem uporabi v javnih prostorih, kjer je varčevanje z vodo velikega pomena. Armatura Geberit WT60 je bila tudi nagrajena z mednarodno znamko za varčevanje z energijo “Energy”.

Kakšne so pa vaše cevi?

geberit_cevi.jpg

Čista pitna voda je bistvena za zdravje, zato je prav, da se vprašamo, po kakšnih ceveh se pretaka voda, ki jo uporabljamo v gospodinjstvu. Zastarele cevi lahko čisto vodo onesnažijo in tako škodujejo našemu zdravju. Geberit ponuja cevne sisteme za oskrbo po meri in za vsako uporabo pravi material, ki ščiti cevi pred korozijo in uporabnike pred nalaganjem nevarnih kovin in drugih snovi.