Kako delujejo?

Napravico, katere naloga je izključno varčevanje z energijo, vključite v vtičnico, katero koli električno napravo pa v njo. Deluje tako, da predpostavlja, da elektrika v vašem domu ni stabilna. Število voltov električne energije naj bi se ves čas dvigalo in spuščalo ter tako ustvarjalo vrhove, ki jih električne naprave ne morejo uporabiti, saj jim lahko škodijo. Ker vrhov naprave torej ne uporabljajo, je njihova električna energija neizkoriščena ter se pretvori v toploto, ki lahko sčasoma električne naprave in žice spet poškoduje.

Napravice, ki varčujejo z energijo, pa to elektriko shranijo z uporabo sistema kapacitatorjev. Shranjeno elektriko nato oddajajo počasi ter tako odstranijo težavo vrhov in izgub energije. Povedano bolj preprosto: v vašem domu bo naenkrat na voljo več uporabne elektrike. Sistem tudi odstrani ogljik, zato je tok bolj čist.

3854063751_6081b453fe.jpg

Koliko lahko prihranite?

Proizvajalci takšnih naprav pogosto trdijo, da lahko prihranite kar štirideset odstotkov, toda realno večina ljudi prihrani precej manj. Prihranjeni odstotek je namreč odvisen kar od nekaj faktorjev: tipa električnih naprav, ki jih uporabljate, dejanske nestabilnosti vašega toka, vaše lokacije in običajne porabe elektrike. Prihranek pa je različen tudi od naprave do naprave, ki jo priključite. Svetila in majhne naprave ne morejo prihraniti več kot petindvajset odstotkov, klimatske naprave več kot trideset, hladilnik in pralni stroj pa prihranita okoli petintrideset odstotkov električne energije.

Pa res delujejo?

Veliko strokovnjakov sicer trdi, da gre za goljufijo, saj večina gospodinjstev vrhov električne energije sploh ne plača, temveč je v njihove račune za elektriko vračunana le dejanska porabljena energija. Toda nekateri potrošniki vseeno poročajo, da se je njihov izdatek zmanjšal; večina trdi, da za okoli petindvajset odstotkov.

_1221044037.jpg

Resnica je vsekakor, da je z elektriko najbolje varčevati tako, da naprave ugašate ali izključujete oziroma da jih uporabljate čim manj. To denimo pomeni, da televizor, ko ga ne gledate, vedno ugasnete. Prav tako pa je pomembno tudi, da zamenjate stare naprave, ki niso več energijsko učinkovite.

Lahko pa se tudi odločite, da napravico, ki naj bi vam privarčevala elektriko, preizkusite pri proizvajalcu, ki vam ponuja možnost, da jo po šestdesetih dneh, če z njo niste zadovoljni, enostavno vrnete.