Prostor po želji spremenite s tkaninami, ki jih najdete v različnih materialih, vzorcih in barvah. Če imate v stanovanju en večji prostor, ga lahko z uporabo drugačnih barv ali vzorcev vizualno razdelite na več bivalnih območij. Pri tem upoštevajte nekatere nasvete o kombiniranju dekorativnih tkanin.

Združujte enake materiale in vzorce

Najbolj morate paziti pri kombiniranju različnih vrst materialov; raje uporabite le sorodne vrste tkanin, na primer naravne z naravnimi, saj se te z umetnimi tkaninami ne ujemajo. Kadar uporabljate umetne materiale, z njimi ne prekrivajte sedežnih garnitur, foteljev in stolov, ker preprečujejo dihanje kože in povzročajo znojenje.

Pozorni morate biti na kombiniranje: izogibajte se mešanju cvetličnih in geometrijskih vzorcev. Raje najdite tkanine istih vzorcev v različnih velikostih ali v različnih barvah, da prostor ne bo preveč kičast.

yellow_curtain.jpg

Vrsto tkanine in njeno gostoto izberite glede na to, ali želite enostaven ali glamurozen videz prostora. Za bolj minimalističen videz uporabite enostavne barve in polprosojne tkanine. Pri okraševanju oken ali steklenih sten izberite iste vzorce in barve kot na elementih interjerja. Za bolj glamurozen učinek, na primer v spalnici ali veliki dnevni sobi, izberite polne in težke tkanine, v katere so vtkane zlate, srebrne ali bronaste nitke.

Goste in težke tkanine odlično ponazorijo rustikalni vide. V tem primeru je najbolje uporabiti tkanine zemeljskih barv brez vzorcev in z rastlinskimi ali živalskimi motivi. Izogibajte se kombiniranju geometrijskih in abstraktnih vzorcev rastlin, da ne pokvarite starinskega videza.

bed_rustikal.jpg

Popestrite otroško sobo ali spalnico

Otroške sobe lahko okrasite s tkaninami v vzorcih risanih junakov ali pravljičnih bitij. Pri dekoraciji se prepustite domišljiji in ustvarite sobo v posebni temi. Primerne so pisane, tematske posteljnine in lahkotne zavese enostavnih vzorcev, ki prostor popestrijo in posvetlijo. Tu se raje izogibajte gostim in temnim tkaninam.

Dekorativne tkanine uporabite tudi na tapecirani postelji s poudarjenim vzglavjem. Spalnico lahko posvetlite in jo naredite elegantno in prefinjeno, če uporabite tkanine z abstraktnimi motivi v svetlih barvah. Svetli odtenki odlično poudarijo prostor in ponujajo veliko možnosti za kombiniranje.

Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.