Začnite s pospravljanjem

Pograbite listje in poberite padle veje. S stezic očistite blato. Preglejte vrtno orodje, saj morda katero potrebuje popravilo.

Posadite drevesa in živo mejo

Zdaj je pravi čas, da posadite živo mejo ali obnovite staro, ki se je morda posušila. Oblikujte vse grmičke. Porežite odvečne veje in pospravite polomljene. Ker zemlja ni več zmrznjena in se v njej začenjajo zbirati življenjski sokovi, je trenutno tudi pravi čas, da posadite drevesa.

Obrežite hortenzije

Hortenzije hitro postanejo divji skupek olesenelih stebel, ki dušijo še zelene, zato jih morate redno pregledovati. Marca porežite vse olesenele vejice, nato pa še vse tiste, ki nosijo uvele cvetove. Ostanejo naj samo tiste, ki so popolnoma zdrave in že imajo popke. Če pa so vaše hortenzije v zelo slabem stanju, pustite samo nekaj najbolj zdravih vejic, iz katerih bodo zrasle nove.

home_front_garden.jpg

Obrežite vrtnice

Stebla čajevk skrajšajte toliko, da ne bodo daljša kot dvajset do trideset centimetrov, saj se cvetovi pojavijo le na mladih poganjkih. Vzpenjavke in grmaste vrtnice nekoliko zredčite, vzpenjavkam pa še za tretjino skrajšajte stranske poganjke.

Poiščite polže

Čeprav so polži pomembni za ohranjanje naravnega ravnovesja, niso ravni prijatelji vrtnih rastlin. Če jih želite zaščititi pred njimi, v vrtnih centrih poiščite naravno zaščito pred polži. To je mešanica recikliranih školjk, ki je polži enostavno ne prenesejo. Raztresete jo okoli rastlin in polži se bodo enostavno obrnili. Če pa te mešanice ne najdete, lahko polže enostavno naberete in prenesete na drugo mesto. Posebno radi se zadržujejo v starih lončenih posodah.

Uničite zajedavce

Največ pozornosti posvetite zajedavcem, ki uničujejo korenine. Proti njim se je najbolje boriti s pesticidi, ki jih raztopite v vodi. Čeprav so pesticidi kemična snov, bodo, če jih uporabljate pravilno, uničili samo zajedavce.

traditional_house_and_garden.jpg

Pripravite prostor za zelenjavo

Očistite zadnje ostanke zimske zelenjave in gredice prekopljite, razrahljajte z grabljami in pognojite z mineralnim gnojilom ali kompostom. Prekrijte jih  z najlonskim pokrivalom in pustite prst, da se sedem do deset dni greje. Tako je šele pripravljena na sajenje, v začetku aprila pa lahko že posadimo solato, čebulo, blitvo, zelje, cvetačo in še marsikaj drugega.

Pripravite opore

Lahko kupite že gotove ali pa jih izdelate sami. Vse, kar potrebujete, je nekaj do dva metra visokih bambusovih palic (višina je odvisna od rastline), oster nož in vrtnarska žica.

img_0946.jpg

Očistite sobno cvetje

Po dolgi zimi in centralnem ogrevanju svojim sobnim rastlinam privoščlte nekaj svežega zraka. Če le lahko, jih odnesite na dvorišče ali balkon in jih pustite v polsenci. Z njihovih listov obrišite prah in jim dovolite, da se malo prevetrijo. Tudi če začne padati dež, jim ne bo prav nič škodil.

Ustvarite trato

Če želite prostor pred ali za hišo spremeniti v lepo trato, morate takoj v akcijo. Zdaj je pravi čas za sajenje.

Posadite jagodičevje

Maline in brusnice so drage, če jih kupimo, pa še lepše jih je jesti kar z lastnega grmička. V vrtu poiščite prostor, ki je nekoliko zaščiten pred vetrom, vendar pa ima vsaj nekaj sonca. Zelo priporočljivo je tudi, da je ob ograji ali zidu (sicer boste morali postaviti oporo). Če želite posaditi več grmičkov, pustite med njimi okoli štirideset centimetrov praznega prostora.