Priprava ognja ima poseben čar,  ki ji ga ne more odvzeti še tako lep moderen kamin ali plinski žar. Sekanje in izbiranje drv, netenje ognja in čakanje na prvo prasketanje drv, ki prinese prijeten vonj po lesu in toploto, je za tiste, ki nimajo vsak dan stika z naravo, pravo doživetje. Čeprav ta postopek zahteva malce predpriprave, pa nas poplača tudi z vednostjo, da smo med tistimi, ki znajo ogenj še vedno pripraviti na tradicionalen način.

njami.jpg

Priprava prostora za vrtni ogenj je razmeroma enostavna in primerna tudi za popolne amaterje, poleg tega pa ne potrebujete posebnega orodja in materialov. Kotiček za preživljanje prijetnih uric ob vrtnem ognju lahko naredite v nekaj urah, za izkop jih boste potrebovali nekaj več, vse skupaj pa lahko opravite ob koncu tedna.

Izbira prostora in izdelava

Najprej izberite primeren prostor za vrtni ogenj s premerom štiri metre. Potrebovali boste naslednji material: pripravljen umetni kamen, drobni pesek za beton (1 kubični meter), grobi pesek ali grušč za osnovno nasutje (1 kubični meter), cement. Med orodjem izberite lopato, vrv, meter, zaščitna očala ter orodje za delo z betonom.

ogenje1.jpg

Narišite krog: zapičite v izbrano točko palico, na katero ste privezali vrvico, in s pršilom označite približno meter širok krog, kjer bo ognjišče.  Nato izkopljite  zemljo okoli 60 centimetrov v globino.

Napolnite izkopano jamo z gruščem: okoli 20 centimetrov v višino nasujte grušč in ga dobro potlačite. S tem boste naredili trdno osnovo.

ogrusc.jpg

Označite notranji krog: z istim postopkom kot na začetku označite notranji rob – notranjost vrtnega ognja. Nato ob robu izkopa nadaljujte in položite prvo vrsto krožne stene za vrtni ogenj. Naredite osnovo iz umetnega kamna, na katero boste nato betonirali steno vrtnega ognja.

ogenj3.jpg

Za dozidavo zidu uporabite lepilo ali malto: previdno zlagajte kamne enega na drugega in jih med seboj zlepite z lepilom ali malto. Pri tem pazite, da je vzorec zunanjega zidu lep in enakomeren. Tako sezidajte okoli 20 do 30 centimetrov visok zid.

omalta.jpg

Po potrebi lahko dodatno tlakujete tla okoli vrtnega ognja. Ko se malta posuši in ste okolico očistili  morebitnh vnetljivih snovi, je čas, da prvič zakurite taborni ogenj v vašem zasebnem vrtnem kotičku. Zdaj imate odličen prostor, kjer lahko z družino in prijatelji preživljate prijetne trenutke.