Rezanje sadnega drevja

Dobre sadjarske škarje nam bodo prišle prav pri obrezovanju sadnega drevja, vinske trte in okrasnih rastlin, za lažje odstranjevanje debelejše rasti pa tudi žaga. Bujno rasla drevesa nikar ne režimo premočno, saj bo njihov odgovor na to še bolj divja rast. Praviloma naj bi rezali slabo rasle močneje, da jih spodbudimo k rasti, močno rasle pa manj. Izogibajmo se krajšanju poganjkov, saj to povzroči gosto metlasto rast. Zelo pomembna je tudi vzgoja mladih rastlin. Te režemo čim manj, da razvijejo močan koreninski sistem. Ta je pri sadikah zaradi izkopa poškodovan in prav vsak list je pomemben, da si rastline čim prej opomorejo. Pri vzgoji si pomagamo tudi z upogibanjem in usmerjanjem rasti, dokler so poganjki še mladi in prožni.

obrezovanje_drevja.jpg

Škropljenje sadnih rastlin na vrtu

Čeprav je tako imenovano predspomladansko ali zimsko škropljenje z oljnimi in bakrenimi sredstvi močno razširjeno, je na vrtu večinoma nepotrebno. Za to obstajata dva tehtna razloga. Mnogi škropijo samo v tem času in potem ne, vendar s tem ni nič narejenega. Večina bolezni in škodljivcev se pojavi kasneje in pridejo tudi od drugod, tako da četudi smo drevje še tako temeljito oprali, se bodo maja pojavile uši in bolezni. Če pa smo se odločili upoštevati navodila, ki so namenjena intenzivnim pridelovalcem, se vprašajmo, ali ni bolje sadje kar kupiti. Zato pri načrtovanju skrbno izbirajmo vrste in sorte, ki so odpornejše, da bomo lahko pridelali zdravo sadje brez uporabe kemije.

Priprava gredic

Da rastlinam zagotovimo dobre rastne pogoje, je treba gredice ustrezno pripraviti. Obračanje zemlje in globoko prekopavanje je zaželeno, če so tla težka ali urejamo gredico na novo, nikakor pa ne vedno in povsod. V različnih plasteh živijo številni organizmi, ki jih s prekopavanjem premešamo in jih velik del zato propade, za normalizacijo stanja pa je potrebno kar nekaj časa. Mnogo prijaznejša je metoda priprave brez prekopavanja, ki temelji na vsakoletnem površinskem dodajanju plasti komposta ali preperelega hlevskega gnoja. Na tak način postane prst rahla in prijazna do vrtnin, obilje talnih organizmov, ki jih hranimo z organskimi dodatki, pa skrbi za nadpovprečen vnos hranil in lep pridelek. Če dvomite o uspešnosti takšne priprave, bi morda za začetek veljalo poskusiti samo pri eni gredi in primerjati pridelek obeh načinov priprave tal.

vrt_pripravljen_za_sejanje.jpg

Okrasni vrt

Zdaj je zadnji čas, da porežemo suho rast trav in drugih trajnic, ki smo jih jeseni pustili neobrezane. S kompostom in hlevskim gnojem pa bo poskrbljeno ne samo za hranila, temveč za splošno izboljšanje kakovosti rastišča. Po dolgi zimi je tudi trata potrebna določene pozornosti, predvsem pa jo prečešemo z grabljami, da odstranimo odmrle rastline, prezračimo in pognojimo z ustreznimi mešanicami.

Prva letošnja vrtnarska opravila so pred nami, zato zdaj ni časa za spomladansko utrujenost. Vrt si uredimo tako, da bomo v njem uživali. Morda nas dobre lastnosti doma pridelane zelenjave in sadja prepričajo, da si uredimo gredico z vrtninami ali posadimo hišno jablano.