Sami si kuhajte kavo

Namesto da v lokalu kupite kavo, s katero se odpravite v službo, si jo naredite sami doma. Lahko si kupite termovko in jo nato vročo spijete na delovnem mestu, če vas zjutraj preganja čas. Samo razmislite – v lokalu bi za lonček kave odšteli približno 1,5 evra, za kar lahko v trgovini kupite dovolj kave, da bo zadostovala vsaj za teden dni! Če pa imate aparat za kavo, je priprava napitka še bolj enostavna.

Če boste združili naročnine za kabelsko televizijo, internet in telefon, boste zagotovo prihranili ogromno denarja. In govorimo o več sto evrih na leto! Razmislite in preučite ponudnike na slovenskem trgu.

Oklestite pogovore po mobilnem telefonu

Preglejte  tudi račun za mobilni telefon. Oklestite vse nepotrebne pogovore, ki jih lahko morebiti opravite na štiri oči, pogovarjajte se prek spleta – Gmail ponuja možnost brezplačnega klepeta, s prijatelji lahko komunicirate tudi prek spletnega družbenega omrežja Facebook. Če lahko zastonj pošiljate tekstovna sporočila, potem se - ko klic ni nujen – osredotočite nanje. Obrnete pa se lahko tudi na svojega ponudnika klicnih storitev, ki ima morda na voljo paket, ki bi vam bolje ustrezal.

tele.jpg

Vampirska energija

Pazite se tako imenovane vampirske energije. Ko so gospodinjski pripomočki, radio, televizija in podobne naprave priključene na električni tok, a jih ne uporabljamo, še vedno porabijo določeno količino elektrike – temu pravimo vampirska energija. Medtem ko je za nekatere naprave dokaj običajno, da jih pustimo priključene (npr. videorekorder, ki nam snema nanizanko, ko nas ni doma), pa obstaja ogromno drugih naprav, ki jih lahko izklopite in s tem privarčujete.

Varčne sijalke

Iz tradicionalnih žarnic presedlajte na varčne sijalke, ki so okolju prijazne. Če boste na primer v stanovanju zamenjali le pet žarnic, boste prihranili več kot 5 evrov na mesec!

Porabite manj vode!

Zmanjšajte količino vode, ki jo porabite, ko splaknete straniščno školjko. V kotliček enostavno postavite plastično steklenico, ki jo denimo napolnite s peskom, ta pa bo nadomestila nekaj prostora za vodo. V povprečni družini bi na tak način dnevno privarčevali več kot 30 litrov vode, kar  se na letni ravni pozna tudi pri stroških. Če je kotliček dotrajan, ga zamenjajte z novim, ki ima tipko za splakovanje z manj vode.

Na ročko za prhanje nastavite glavo, ki dopušča manjši pretok vode. Opravilo vam ne bo vzelo veliko časa, poleg tega pa bo voda dlje časa ostala vroča. Tako boste porabili polovico manj vode, s čimer boste tudi znižali račun. Za koliko, pa je odvisno od tega, ali imate grelnik vode na plin ali na elektriko.

tush.jpg

Varčujte tudi pri zavarovanju. Zavarujte hišo in privarčujte z nastavitvijo detektorja za dim in ogljikov dioksid; vgradite tudi alarmni sistem. Tako boste bolj mirno spali, prav gotovo pa se lahko zgodi, da boste zaradi tega plačali nižjo premijo pri zavarovanju doma.