Bolj kotje zunaj mrzlo, več energije oziroma kalorij boste porabili, da se boste segreli. Začnite lahko z recikliranjem božičnega drevesca, ki je zaradi suhih iglic postalo požarno nevarno. Postavite ga na vrt in okrasite s kroglicami iz sala - ki ste jih prej povaljali v ptičjih semenih - s pomarančnimi rezinami, z brusnicami in s storži, premazanimi s kikirikijevim maslom. Ptice bodo dodatnih kalorij vesele. Kasneje lahko drevesce razsekate in ga dodate na kup za kompost.

Sadna drevesa sliv, jablan in hrušk čakajo na obrezovanje

obrezovanje.jpg

Hruške, jablane in slive januarja mirujejo, zato je zdaj čas za obrezovanje. Najprej odstranite odmrlo, poškodovano ali bolno lubje in vejevje. Jablane in hruške obrodijo sadeže na kratkih vejah s pomočjo brstnih poganjkov. Ti potem rodijo sadeže v obdobju pet do sedem let. Obrezovanje spodbuja rast novih poganjkov, ki praviloma obilneje rodijo od starejših.

Odstranite tudi veje, ki se križajo ali so tako prepletene, da bodo kasneje, ko bo drevo ozelenelo, metale senco ena na drugo. Prav tako odrežite poganjke pri vrhu drevesa.

Posadite čebulice znanilcev pomladi

sajenje_cebulic.jpg

Čeprav je jesen praviloma najboljši čas za sajenje čebulic, pa lahko te posadite tudi še sedaj, če zemlja ni preveč zamrznjena. Tulipani, zvončki, kronice, žafrani, hijacinte in narcise, posajene januarja, imajo še dovolj časa, da bodo spomladi pokukali na plano.

Temeljito čiščenje vrta

vrt.jpg

Generalno čiščenje je odlično za kurjenje odvečnih kalorij in vzdrževanje lepega vrta. Odstranimo vsa skrita mesta različnih insektov, polžev in kač, odpadle veje ter posušene rastline iz pretekle sezone. Če je zemlja vlažna in mehka, odstranite tudi plevel, preden začne ta ponovno rasti. Preverite tudi zastirke in druge zaščitne prevleke in se prepričajte, da jih ni odpihnil ali poškodoval veter.

Sanjarite in načrtujte

Setveni koledarji so odličen način za preganjanje sivih zimskih dni. Mnogim vrtnarjem se rado zgodi, da kupijo precej več semen, kot jih potrebujejo. Naredite si načrt in vanj vnesite gredice ter izračunajte količino posameznih vrst semen in začrtajte, kam jih boste posejali.

Ob tem pa velja upoštevati nasvet ene izmed izkušenih starejših vrtnark, ki pravi takole: »Najprej naj vas vodi srce: napišite si vse, kar si poželi. Potem preglejte seznam in začnite črtati, česar si ne morete privoščiti, za kar nimate dovolj prostora ali pogojev, premalo potrpljenja za nego… Že kmalu boste dobili dokaj realen seznam vrtnin, ki jih boste z veseljem gojili.«