Na voljo različne vrste rož, namenjene olepšanju senčnih območij, ki so enostavne za vzdrževanje. Preden jih spoznate, morate vedeti, da obstaja več tipov senc: vlažna in hladna senca na severni strani, delna na območjih s štiri- do peturno senco v času dnevne svetlobe; območja z rahlo senco, ko čez dan ni svetlobe okoli tri ure, filtrirana senca pod drevesi in stalna suha senca, kjer pade premalo dežja.

astilbe.jpg

Nekatere rože potrebujejo več sence kot druge. Astilbe so preproste trajnice, ki najbolje uspevajo v delni ali filtrirani senci in mehki zemlji ter imajo peresasto oblikovane cvetove v rdeči, rožnati in beli barvi. Posajene naj bodo v vlažno zemljo, vendar jih ne zalivajte preveč. Spomladi vsake štiri leta jih presadite in ločite zarasle korenine.

Dicentra spectabilis ali po domače srčki so klasične trajnice, zrastejo pa okoli pol metra visoko. Najbolje se obnesejo v predelih z delno ali stalno vlažno senco, ki jo polepšajo s svetlimi rumenimi ali rdečimi odtenki cvetov, oblikovanih v obliki srca.

spomincica.jpg

Kavkaška spominčica ali brunnera cveti spomladi in ima simpatične, majhne svetlo modre cvetove. Potrebuje delno ali polno senco in ni zahtevna, saj raste počasi in sama oblikuje grmičke, tako da je ni treba niti presajati.

Heucere oziroma hojhere in iskrivke so zimzelene trajnice in cvetijo junija; odlikujejo jih čudoviti dekorativni listi, ki skozi letne čase spreminjajo barvo: od svetlo zelene do vijolične ali temno rdeče. Sadimo jih v dobro odcedna tla, bogata z organsko snovjo, najbolje pa uspevajo v delni senci, v alkalnih do rahlo kislih tleh.

roza_4.jpg

Črnobinovka ali škrlatni naprstec je visoka roža in lahko zraste tudi do dva metra visoko. Najbolje se obnese v suhi in delni senci. Prvo leto ostane še dokaj nizko pri tleh, drugo pa zraste in prvič zacveti v vijolični, rožnati ali beli barvi. Hitro se tudi razmnožuje in je ni treba presajati, morate pa biti previdni, saj je strupena.

Izredno trpežne enoletnice so tudi vodenke: lahko rastejo na soncu ali v rahli senci. Odporne so na nizke temperature ali vročino, obstaja pa jih ogromno vrst in barv. Najbolj jim ustreza vlažna in odcedna mešanica zemlje.

smarnice.jpg

Priljubljene so tudi šmarnice (solzice) ali Convallaria majalis, ki imajo rade delno ali stalno senco in cvetijo aprila ali maja. Šmarnice oddajajo sladek vonj, vendar ne pozabite, da so strupene. Potrebujejo dovolj vode, vsaj na začetku rasti, čez zimo pa jih morate za zaščito prekriti s slamo ali blagom.