Danes je zelo pogosto darilo, ki ga prejmemo ob različnih priložnostih, orhideja oziroma križanec Phalaenopsis. Seveda se darila razveselimo, a hkrati nas skrbi, ali bomo lahko orhidejo uspešno vzgajali in v končni fazi tudi pripravili do ponovnega cvetenja.

Nega orhidej

orhideja.jpg

Orhideje niso zelo zahtevne rastline, vendar se je treba držati nekaj pravil nege, če hočemo, da bodo rastline uspevale in nas nagradile s ponovnim cvetenjem. Rade imajo tople prostore, v katerih je temperatura od 20 do 26 stopinj Celzija. Pozimi je lahko čez dan kako stopinjo ali dve hladneje, nočna temperatura pa nikoli ne sme pasti pod 16 stopinj.

Z mehko vodo sobne temperature zalivajte orhideje od zgoraj navzdol in ne v središče, ker bi lahko začele gniti korenine. Zalijemo jih tako, da dobro namočimo ves substrat (ne uporabljamo navadne zemlje). Rastline tudi pogosto pršimo, posebno če v prostoru primanjkuje vlage.

Gnojenje za obilno cvetenje

Orhideje gnojimo na vsakih pet do sedem dni, v času zimskega počitka pa zadošča dodajanje hranil vsake tri tedne. Gnojiti, pršiti in zalivati jih je najbolje v dopoldanskem času oziroma takrat, ko nanje ne sije sonce. Tako ima rastlina dovolj časa, da se posuši,  preden se na večer ponovno ohladi oziroma je prostor ponoči manj ogrevan. Tako preprečimo škodljivo ohlajevanje v predelu korenin, ki pomeni šok za orhidejo in spodbudi razvoj gnilobe.

Le dobro gojena rastlina bo lahko tudi dobro cvetela in vam preživela iz leta v leto in vas vsako leto znova razveseljevala z vedno več cvetovi. Kupite posebno gnojilo za orhideje - vaše ljubljenke vam bodo hvaležne.