Soočite se z odgovornimi

Če poznate lastnika psa, ki skače po vašem vrtu, se z njim mirno in prijazno pogovorite. Ta rešitev sicer ni vedno učinkovita, saj ljudi, ki svoje pse puščajo prosto tekati po vrtovih drugih, niti ne briga kaj veliko, kaj jim imate  povedati.

Včasih kričanje pomaga, še bolje je, da morda glas le malo povzdignete, da se sogovornik zaveda, da mislite resno. Zlasti če ima psa s seboj, vi pa imate dokaz njegovih sledi še vedno na vrtu. Lahko mu poskusite zagroziti s prijavo, ponekod je namreč kaznivo, če lastnik za svojim psom ne pobira izločkov.

Na vrt lahko postavite tudi opozorilno tablo, a je velika verjetnost, da bo pes le uriniral po njej.

peso.jpg

Ne krivite psa, opravlja le naravno potrebo

Imejte v mislih, da pes, ki potrebo opravlja na vašem vrtu, pravzaprav ni nič kriv, saj opravlja nekaj, kar je zanj (in tudi za nas, a ne pred sosedovo hišo) popolnoma naravno. Na vaš vrt ne pride zato, da bi se vam želel kakor koli maščevati, saj je le pes, tako da brcanje kosmatinca ali  drugo nasilje  ni primerno. Če res ne gre drugače, mu zagrozite z vodno pištolo.

Pse privlači vonj in površina, ko iščejo prostor, kjer bi se lahko v miru olajšali. Če imate tudi vi psa, ga bo njegov vonj še dodatno podžgal, kakor tudi želja po tem, da označi teritorij. Zato morda ni tako slaba ideja, če tudi vi dobro počistite za svojim psom, s čimer boste zakrili vonj.

Če so na vrtu razpršilniki vode, jih nastavite tako, da bodo začeli pršiti v času pasjega sprehoda. Redko kateri pes bo prostovoljno skočil na vrt z delujočimi škropilniki. Pozorni bodite tudi na čistočo smetiščnega zabojnika in njegove okolice.

kuz.jpg

Sicer pa lahko naredite še en korak naprej – okoli vrta ali pred hišo posujte poper, ki bo psa odgnal drugam. Hišo in vrt pa navsezadnje lahko tudi ogradite, a vendarle večkrat preverite, če si morda kateri od kosmatincev pod njo ni že izkopal luknje.