Držite se dogovorov

Najprej seveda ne pozabite sporočiti svojemu gostitelju, kdaj pridete in poskušajte biti čim bolj točni. Upoštevajte prometne zamaške ali zamude letal, vlakov, avtobusov, če pa vseeno zamujate, mu to nemudoma sporočite. Prevoz do začasnega stanovanja si uredite že prej in nikakor ne kličite gostitelja zadnjo minuto, naj vas pride iskat. Držite se tudi dogovorjenega časa odhoda in ga ne podaljšujte za več dodatnih dni.

pakira_kocek.jpg

Opazujte, kako deluje gostiteljevo gospodinjstvo in posnemajte družinske člane: kot oni si sezujte čevlje in hodite spat ob isti uri, pridružite se jim ob njihovem času za obrok in če so vegetarijanci, jih najprej povprašajte, ali lahko v kuhinji skuhate svoj mesni obrok. Če reciklirajo, počnite to tudi vi, v vsakem primeru pa se za mirno bivanje držite njihovega reda.

Pomagajte pri hišnih opravilih

Ne bojte se postavljanja vprašanj, če ste v dvomu glede njihovih navad. Kadar nameravate napovedano ostati le nekaj dni, se je gostitelj na to verjetno pripravil in vam želi čim bivanje čim bolj olajšati. Seveda ne smete njegovega gostoljubja izkoriščati in prosto jesti vso njegovo hrano brez dovoljenja. Bodite uvidevni in raje pomagajte v gospodinjstvu: na primer kupite nove rolice toaletnega papirja ali kavo.

tp_recycled_toilet_paper.jpg

Kadilci ne pozabite vprašati, kje lahko prižgete svojo cigareto, še posebno, če gostitelj ne kadi. Cigaretne ogorke ali vžigalice za seboj pospravite in jih ne mečite v bližnjo okolico hiše! Za seboj pospravljajte tudi umazano posodo in drugo umazanijo, kot sta delček zobne paste na umivalniku ali blato s čevljev. Odnesite smeti ali skuhajte večerjo. Izkažite se z dejanji in pomagajte pri hišnih opravilih.

Ne motite gostitelja

Varčno ugašajte odvečne luči in izključite odvečno gretje, da ne potrošite preveč električne energije. Poiščite si lastno zabavo in ne posedajte samo pred televizorjem, temveč si aktivno zapolnite čas z izleti po mestu. Nikar ne motite gostitelja, če mogoče dela od doma, temveč se v tem času raje umaknite ven; tako vsej njegovi družini pustite tudi nekaj časa zase. Ne sklepajte prehitro, da ste povsod povabljeni zraven. Vsak ima še vedno svoj življenjski ritem in tudi načrte, ki vas ne vključujejo.

computer_home_work.jpg

Svoje umazano perilo operite takrat, ko gostitelju najbolj ustreza; na primer, če rad pere ob sobotah delovna oblačila za ponedeljek, mu pustite prosto pot in svoje pranje prestavite na kak drug dan. Prav tako ga o vsem obveščajte in napovejte pozen prihod, kadar nameravate ponočevati, saj družine ne želite presenetiti in zbuditi ob treh zjutraj.