Ko se nivo vode v zamašenem stranišču vedno bolj dviguje, lahko le upamo, da ne bo presegel roba straniščne školjke. Neprijetno zadevo, ki lahko doleti vsakogar, bomo odpravili s preprostimi zeleni triki, ki pa so zelo učinkoviti.

Počakajte, nato izperite

Stranišča, podobno kot vsi vodovodni odtoki, delujejo po zakonu težnosti. Polna školjka vode bo čez čas izkoristila lasten pritisk in se bo očistila sama.

Če imate več kot le eno kopalnico, pustite vodo v stranišču stati čez noč oziroma tako dolgo, kot lahko. Potem jo splaknite z vodo. Če gre za klasično zamašitev stranišča (preveč toaletnega papirje), se bo stranišče odmašilo samo. Če ta metoda ne bo delovala, bodite pripravljeni na zaustavitev curka v školjko, tako da zaprete ventil.

Natočite vročo vodo, počakajte in sperite

Če nimate mnogo časa, natočite v straniščno školjko nekaj vrčev vroče vode. Ta tehnika naj bi vodi pomagala ustvariti preboj skozi zamašeno območje. Seveda pa to ne pomeni, da v mrzlo stranišče nalijete večje količine vrele vode, kar lahko povzroči, da školjka poči.

Vroča voda je lahko celo mnogo bolj učinkovita od različnih kemikalij.

Dodajte ekološko milo, počakajte in sperite

Če se vam zgodi najbolj grozen scenarij – straniščna školjka se vam zamaši, ko ste na obisku – potem je to nedvomno najboljši način, da gostitelju preprečite škodo.

Že nekaj brizgov ekološkega mila, milnice za roke ali šampona za lase bo dovolj. Milo naj bi vodi pomagalo, da hitreje prebije zamašek v školjki. Ko boste spustili vodo, bodite pripravljeni, da preprečite razlitje vode po kopalnici.

Ukrepajte kot profesionalec

Odmaševanje stranišča je izvedljivo z gumijastim odmaševalnikom. Kadar se večji kos papirja in blata ustavi v sifonu školjke, to lahko naredite sami. Odmaševalnik prislonite na luknjo – včasih je to težje izvedljivo, zato poskusite pod različnimi koti. Potem gumo pritiskajte dol in gor, da ustvarite pritisk. Če je zamašen samo sifon straniščne školjke, bo ta metoda učinkovala.

Mehansko ali visokotlačno izpiranje

Kadar se stranišče zamaši zaradi čepa v cevi, je potrebno mehansko ali visokotlačno odmaševanje. Mehansko odmaševanje se izvede z jekleno spiralo, na katero so montirani posebni nastavki. Visokotlačno odmaševanje se izvede z visokotlačnim izpiranjem.

Če je možen dostop iz revizijskega jaška, potem se odmašitev lahko izvede brez demontaže straniščne školjke. Običajno je treba odmontirati školjko in fizično odstraniti morebitne tujke v dosegu roke, da ne zaidejo globlje v napeljavo.

Zaprite ventil in preprečite poplavo

Namesto da nemočni stojite pred straniščem in obupani gledate, kaj se dogaja, lahko poplavo preprečite tako, da hitro odstranite pokrov zbiralnika vode in zaprete pokrov. Tako boste preprečili dotok vode v školjko.

Zaprete pa lahko tudi ventil, ki je običajno na steni.