Predlagamo, da skupaj z otroki naredite lesen stolpič za žužke. Pri tem se bodo vaši otroci zagotovo naučili kaj novega (in koristnega), tudi vam pa bo takšen stolpič na vrtu prišel prav skozi vse leto. Vanj se bodo lahko skrili številni žužki in insekti, ki nadzorujejo pesticide, dovajajo kisik prsti na vrtu ter oprašujejo rastline. Zagotovo pa boste opazili tudi mnogo več različnih vrst ptic, ki si bodo z žužki postregle za večerjo.

Stolpiča nikar ne kupujte v vrtnih centrih, če ga lahko naredite doma. Predlagamo, da ga izdelate iz šestih lesenih škatel različne velikosti, saj bi bil drugače videti dokaj dolgočasen. Otroci vam lahko pomagajo pri okraševanju škatel različnih dimenzij.

Kakšen material in orodje potrebujemo?

Uporabite lahko bolj ali manj katero koli vrsto lesa; najceneje bo, če vam uspe dobiti kakšne ostanke. Potrebujete še nekaj vijakov, žago, sveder, svinčnik, lesen drog, izvijač ter barvo.

Najprej iz lesa oblikujte škatle, ki naj bodo – kot smo že omenili – različnih dimenzij. Stolpič iz dveh ali treh nadstropij lahko pustite stati kjer koli na vrtu, večje strukture pa bodo potrebovale prostor, zaščiten pred vetrom.

stolp.jpg

Preden oblikujete škatle, v sredino vsakega kosa lesa na vrhu in na dnu zvrtajte okoli tri centimetre veliko luknjo, nato pa vse skupaj pričvrstite na lesen drog ali palico in jo potisnete globoko v zemljo, da bo trdno stala. Na koncu pustite otrokom, da se pozabavajo z barvami in škatle okrasijo tako, kot želijo.

Prostore napolnite s slamo, vejicami, listjem ali storži

Vsako od škatel napolnite z različnimi materiali – slamo, vejicami, lesnimi okruški, lahko pa uporabite tudi odpadlo listje ali storže.

Sčasoma se bodo v stolpič naselile kolonije različnih žužkov. Hrošči se bodo skrili v razpadajoč les, žabe pa si bodo zavetje morebiti poiskale v špranjah med škatlami. Pričakujete lahko tudi družbo pikapolonic, pajkov, lesnih uši ter čebele.

ladybird.jpg

Če želite na vrt privabiti žužke, pa lahko to storite tudi s številnimi rožami. Timijan in sivka sta med najbolj priljubljenimi pri čebelah, okrasne trave, bršljan ter divje rože pa so pravi magnet za žužke, ki se s temi rastlinami prehranjujejo ali na njih živijo.