V začetku meseca so organizatorji mednarodnega pohištvenega sejma IMM, ki bo od 18. do 23. januarja potekal v Koelnu, napovedali, da bodo med trendi notranjega oblikovanja prevladovali enostavnost, naravni materiali in udobje. Spletna stran TrendBible.co.uk pa piše, da bomo v letošnjem letu iskali predvsem izdelke, ki bodo v nas vzbujali romantično občutje minulih obdobij v povezavi z moderno tehnologijo prihodnosti.

Notranja oblikovalka in blogerka Ally Kim pojasnjuje: »V letošnjem letu bo vse podrejeno udobju. Industrijski videz se poslavlja. Na pohodu so rustikalni videz in etno tkanine.« Kako torej v dom vnesti nekaj topline in sloga?

Barve

kovacnik.jpg

Barvni inštitut Pantone, vodilna avtoriteta na področju vseh barvnih izdelkov na področju oblikovanja in mode, napoveduje, da nas bo v letošnjem letu osvojila barva kovačnika. Odtenek, ki ni niti oranžen, rožnat ali rdeč – temveč je mešanica vseh treh barv. »V dobi stresa potrebujemo nekaj za dvig duha,« piše v Pantonovem poročilu za leto 2011. »Barva kovačnika je tako svetla in topla, da v prostor prinaša nekaj prepotrebnega adrenalina.«

Barvna terapevtka Lilian Verner Bonds, predsednica International Association of Colour pojasnjuje, da je odtenek kovačnika pomirjujoča barva za stene: »Gre za živahno barvo, ki ni monokromna. Na voljo je mnogo odtenkov – od rdeče do rožnate do rumene. Zato lahko intenzivnost odtenka kovačnika določite sami.«

Potiski

Spletna stran TrendBible.co.uk napoveduje: vse skupaj bo zmes vzorcev, črt, potiskov in geometrijskih oblik…

Tapete

Pleskanje sten v odtenke kovačnika najbrž ni po meri vsakogar. V ospredje stopajo tapete, ki postajajo osrednja točka prostora. Pozabite na tapete kot idealno ozadje za pohištvo. Izberite eno vrsto tapet z močnim vzorcem in z njimi prekrijte vse štiri stene in morda tudi strop. Tak prostor bo postal osrednji dragulj stanovanja.

honeysuckle_inspiration_part_1.jpg

Konec obdobja?

Čeprav ponošeni šik in kultni retro ne bosta nikdar povsem iz mode, pa se trendi pomikajo k bolj čistim in jasnim videzom interjerja. Ali kot piše v poročilu IMM o trendih za leto 2011: Naši domovi bodo vedno manj v slogu ponošenega šika in vedno bolj v slogu unikatno izdelanih kosov, rezljanih struktur, mehkih tekstilij, ki pa ne bodo več nostalgični. To smo videli že v preteklem letu.

Ideje za ureditev doma v slogu 2011 najdete tukaj.