Vsako leto izdelamo in uporabimo več kot petnajst milijard baterij; večina jih je za enkratno uporabo in le del jih reciklirajo. Zato raje poiščite baterije z možnostjo ponovnega polnjenja: ekološko varčne so tiste iz kombinacije litija in niklja. Najhitreje napolnite tip baterij AA, in sicer v petnajstih minutah.

Ugasnite in izklopite naprave

Izključite nedejavne elektronske naprave, ki jih v tistem trenutku ne uporabljate. Tudi če televizorja ali mobilnega telefona nimate prižganega, bo priklopljen na električni vir še vedno potrošil veliko energije, zato jih ne pozabite priključene v omrežje. Bodite pozorni na naprave, ki jih morate pred izklopom energije najprej ugasniti s pritiskom na gumb.

lcd_monitor.jpg

Pred nakupom nove naprave se najprej pozanimajte, kakšno tehnologijo imate na voljo in katera bi vam kar najbolj ustrezala. Preverite, katere naprave vam prihranijo energijsko porabo, in prihranite dolgoročno. Na primer, če kupujete televizor, raje izberite LCD-model, ki porabi manj energije kot plazemski.

Rabljene predmete reciklirajte

Dotrajanih starih naprav (mobilni telefoni, televizorji…) nikakor ne zavrzite v smeti. Raje jih podarite dobrodelnim organizacijam, ki jih bodo reciklirale in ponovno uporabile. Lahko poskusite tudi s prodajo preko spleta, saj veliko ljudi išče rabljene predmete, tudi če so pokvarjeni in ne delujejo.

phone_solar_charger.jpg

Na voljo imate tudi veliko možnosti za pridobivanje sončne energije: na primer solarni polnilec, ki ga priključite na mobilne telefone, slušalke, iPod ali prenosne računalnike. Priložene baterije se napolnijo, ko polnilec izpostavite sončni svetlobi, uporabite pa jih, kadar vi želite.

Nove tehnologije kupujte premišljeno

Nekako prevladuje trend, da hitro menjavamo elektronske naprave in takoj, ko na trg pride nov model, z njim zamenjamo starega. V nekaterih primerih so novosti resda bolj učinkovite in okolju prijazne, vendar so stari izdelki običajno še vedno čisto uporabni, včasih celo trajnejši. Prihranite, zato ne podlegajte oglaševalskim kampanjam, ki vas dnevno zasipajo s ponudbo novih tehnologij.

greencomputer.jpg

Ob nakupu nove elektronske naprave se pozanimajte, da izpolnjuje zahteve evropske direktive, ki določa zgornjo mejo vsebnosti škodljivih snovi: svinca, kadmija, živega srebra, kroma, polibromiranega bifenila in bifenila etra. Pazite na svoje zdravje in zahtevajte energijsko varčne naprave, izdelane v skladu z direktivo.