Razpoke se največkrat pojavljajo na mestih, kjer se združita dva različna materiala v zidu. Ne pozabite na odprtine pod vrati in okrog oken, slabo narejena stikališča in celo luknje v ključavnicah. Da bi našli tudi najmanjše razpoke, si pomagajte s prižgano vžigalico. Če plamen zatrepeta, potem morate razpoko zamašiti.

Vaša naslednja naloga je, da poiščete primerno snov, s katero boste razpoke zamašili. Manjše zapolnite s kitom, večje pa s polnilno peno. Če imate garažo ali lopo, ki je zazidana ob vašo hišo, uporabite gumijaste trakove, prav takšne, kot jih najdete na spodnjem delu garažnih vrat. Da ustavite prepih pod vrati, uporabite raznobarvna tesnila za pod vrata.

Dom preglejte od strehe do temeljev

Začnite na vrhu hiše, na podstrešju, da se prepričate, ali je vaša izolacija takšna, kot mora biti. Kot ve vsak navdušenec nad baloni, se vroč zrak dviguje. To pomeni, da okrog 25 odstotkov toplote, ki pobegne iz vašega doma, to stori skozi streho. Da bi to preprečili, na podstrešje namestite izolacijo iz steklene volne.

Prav tako preverite grelnik za vodo in cevi, da so stiki primerno zatesnjeni in izolirani, saj tako preprečite odvečno izgubo energije. Na koncu pa se osredotočite še na zidove, saj skoraj tretjina vse toplote uide skozi njih. Dobra izolacija vam bo na dolgi rok prihranila veliko denarja.

volna.jpg

Boj proti zmrzali

Za to obstaja več rešitev. Prva je, da v stanovanje namesto radiatorjev namestite ogrevane letvice okrog spodnjega roba zidu. S tem boste sobo ogrevali iz vseh strani in ne le ene. Če nimate denarja za okna z dodatno izolacijo, lahko v namenskih trgovinah kupite prosojne prevleke in z njimi prelepite stekla. Na tla položite debele preproge, na okna pa v zimskem času obesite debelejše zavese.

Naj toplota ostane v domu, denar pa v denarnici

Pozanimajte se pri različnih ponudnikih energije in izberite najcenejše ogrevanje. Na termostatu zmanjšajte temperaturo za samo pol stopinje. Na računu se bo poznalo, pri temperaturi v vaši sobi pa skoraj nič.

termostat.jpg

Zzzz! (Kako ostati topel tudi ponoči)

Uporabite električno grelno blazino. S tem res ne boste ogreli celotne hiše, vam pa bo toplo vso noč. Pokrijte se s svilenimi rjuhami. Čeprav se vam zdijo hladne, pustijo vašemu telesu, da lažje diha.

Za konec pa še en nasvet. Pokrijte se z več plastmi prevlek, ne pa z eno debelo rjuho. Med prevlekami se bodo zadržali žepi toplega zraka in vas ponoči prijetno greli.