Mnogi potrošniki se sprašujejo, ali je dodaten trud - da naprave izklapljate, ko jih ne uporabljate – sploh vreden napora. To je, seveda, odvisno od vas samih.

Naprave je iz električnega obtoka enostavno izklopiti

Znanstveniki z nacionalnega laboratorija Lawrence Berkeley se sicer strinjajo, da lahko podučen in agresiven pristop k tej temi zmanjša porabo elektrike za kar 30 odstotkov, a vendarle obstajajo tudi drugi produktivni načini za varčevanje z energijo, ob katerih je vložek uporabnika le njegov čas.

Morate priznati, da je dokaj enostavno, da naprave, ki jih ne potrebujete, izklopite iz električne energije, nihče pa tudi ne pravi, da morate izklopiti čisto vse. Morda si lahko izberete tiste naprave, za katere se vam zdi, da porabijo največ energije, ali pa jih je najlažje izklopiti.

Prihranek z minimalnim trudom

V nekaterih primerih lahko z minimalno vloženim trudom tudi zaslužite oziroma konec leta privarčujete lep kupček denarja. Če na računalniku aktivirate gumb za smotrno porabo energije, lahko letno privarčujete tudi do 70 evrov. Seveda je vsota odvisna od vrste računalnika in od tega, kako pogosto ga uporabljate. Naučite se izklapljati zaslon, ko niste v sobi ali ko veste, da računalnika nekaj časa ne boste uporabljali.

rac.jpg

Na televizijskem sprejemniku nastavite šibkejšo svetlobo, s čimer boste prihranili kar do 25 odstotkov energije. Ob tem lahko nastavite tudi varčno porabo energije, kar bo še dodatno okrepilo vašo denarnico.

Ugašajte luči!

Pozorni bodite tudi na konzole videoiger, kot sta Sonyjeva PlayStation 3 in Microsoftov  Xbox 360, saj ti napravi porabita skoraj enako količino elektrike, če na njiju igrate igre ali pa ju pustite ležati na tleh, ko sta še vedno vključeni v vtičico.

Nekaj denarja (in energije) lahko privarčujete z ugašanjem luči, ko vas ni v sobi. Se vam zdi to smiselno? Eden od nasvetov je tudi, da oblačila operete v mrzli v vodi. Ne le, da je to bolje za vaš proračun, hvaležna vam bodo tudi oblačila. 

luc.jpg