Tisti, ki imate s selitvami veliko izkušenj, dobro veste, da lahko najem strokovnjaka za selitve reši vaš problem brez dodatnega stresa, škode in napora. To se sliši kot dobra reklama, toda resnica je, da nas strokovnjak za selitve stane manj in opravi delo hitreje, kot če bi se selitve lotili na lastno pest. Uigrana ekipa  bo z lahkoto preselila zofo, vaš novi televizor, dragocen klavir..., in to natanko na želeno mesto. Selitveni servisi opravljajo storitve v celoti: od pakiranja in nalaganja do prevoza, razlaganja in montaže.

Izdelajte dober načrt

Če živite v najemniškem stanovanju, se z lastnikom stanovanja vnaprej dobro dogovorite o pogojih prekinitve pogodbe o najemu stanovanja, o poteku pogodbe, o času, v katerem se morate izseliti ter o povračilu denarne garancije. Na novem naslovu si točno zapišite vse podatke in preverite, kolikšna je višina garancije za najem stanovanja.

selitev_moving_van_2.jpg

Uradno zamenjajte naslov in stacionarne številke, prekličite tudi stare internetne storitve in jih prenesite na novi naslov. Ne pozabite o tem obvestiti svoje banke in zavarovalnice, zamenjati morati tudi stalni ali samo začasni naslov na upravi in javnih ustanovah, za dostavo pošte in obvestil. Seznanite tudi vrtec ali šolo, ki jo obiskujejo vaši otroci. Sporočite nove podatke delodajalcu, družini in prijateljem, športnemu društvu ali klubu, katerega član ste in ne nazadnje obvestite o tem tudi osebnega zdravnika.

Nasveti za pakiranje

Organizacija prevoza lastnine in večjih kosov pohištva mora biti dosledna. To pa pomeni, da rezervirajte prevozno vozilo pravočasno in pripravite dodatno opremo za seljenje (kartonske škatle, folije, samolepilni trak, vrvi).

Pri pakiranju je dobro vedeti, da tisti, ki pakira, tudi nosi odgovornost za postopek in zaradi tega se že v naprej dogovorite z selitvenim podjetje, kdo je odgovoren za pripravo in pakiranje stvari. Svoje osebne in pomembnejše stvari si vedno pripravite sami (osebni in drugi dokumenti, ključi, zdravila, dragocene stvari, denar in nakit).

hispanic_couple_packing_moving_boxes_bld035066.jpg

Škatle naj bodo težke največ 25 kilogramov, zato težke stvari vedno postavljajte na dno škatel in se potrudite, da pakirate skupaj kar se da podobne stvari. Knjige, slike in podobne predmete zlagajte navpično drug ob drugo. Porcelan, steklene posode in krožnike dobro zavijte v papir in jih varno zložite ter zavarujte; na škatle napišite tudi njihovo vsebino.

Naredite si popis vseh stvari

Napišite natančen kontrolni seznam vseh najpomembnejših stvari. Tako boste lahko še enkrat preverili, na kaj morate biti pozorni pred selitvijo ali na dan selitve. Dobro preberite seznam, tako da naslednjič ne boste kaj pozabili.

Teden dni pred selitvijo naročite selitveni kombi ali drugo pomoč. V smeti vrzite vse nepotrebne stvari, ki jih v zadnjem letu niste uporabljali in vam zato le zavzemajo prostor. Do konca porabite vso odprto hrano in kupite plastični jedilni pribor. Izmerite dimenzije vrat, stopnišč in oken v novem stanovanju.

Dan, preden se selite, ne pozabite na hišne ljubljenčke in jih dajte v varstvo k prijateljem ali družini. Odmrznite hladilnik in zamrzovalnik ter poskrbite za hrano in pijačo, ki jo ponudite selivcem, zaščitite tudi parket ali preproge, da jih ne bi slučajno po nesreči obdrgnili. Napolnite mobilni telefon in pripravite osebne dokumente.