Enostaven način za ohranjanje svežine hrane

Zamrzovanje je enostaven način za ohranjanje svežine sezonskega sadja in zelenjave, ki ju kupite na tržnici ali pa jo na domačem vrtu pridelate sami. Če vam sredi zime večkrat tekne paradižnik, konzerviranega pa ne prenesete, je zamrzovalnik verjetno vaš dober kuhinjski prijatelj.

Če s pridom uporabljate zamrzovalnik, ste se zagotovo že kdaj vprašali, kako dolgo lahko imate  hrano v njem, preden ni več priporočljiva za zaužitje. Agencija za varno prehrano in inšpekcijo storitev ugotavlja, da bo hrana, spravljena v zamrzovalniku, nastavljenem na 0 stopinj Celzija, ostala užitna v nedogled, kar pa ne pomeni, da bosta okus in oblika ostala enaka.

malin.jpg

Predstavljamo vam vodnik, s katerim si lahko pomagate pri tem, kako dolgo je hrano lahko zamrznjena, ne da pri tem žrtvovali njeno kakovost. A imejte v mislih, da je kakovost hrane slabša vsak dodaten dan  v zamrzovalniku. Poskusite jo porabiti čim prej.

Kako dolgo torej »zdrži« posamezna hrana?

Slanina (1 do 2 meseca), kruh (2 do 3 mesece), enolončnice (2 do 3 mesece), kuhana/pripravljena govedina ali svinjsko meso (2 do 3 mesece), pripravljena perutnina (4 mesece), sadje (8 do 12 mesecev), hot dog (1 do 2 meseca), klobase (1 do 2 meseca), celoten svež piščanec (1 leto), zelenjava (8 do 12 mesecev) …

In še nekaj nasvetov, ko zamrzujete hrano

Hrano zamrznite čim prej po nakupu (oziroma po tistem, ko jo prinesete z vrta). Bolj sveža ko je hrana v času zamrzovanja, boljša bo njena kakovost, ko jo boste odmrznili.

Res je, da lahko zamrznete večino vrst hrane, nekaterim pa se le izogibajte – konzervirani hrani,  jajcem in školjkam. Načeloma lahko zamrznete majonezo, smetano ali solato, a se bo njihova kakovost zelo poslabšala.

meso.jpg

Hrana naj bo ohlajena, preden jo pospravite v zamrzovalnik

Preden daste hrano v zamrzovalnik, naj se ta ohladi, saj bo tako hitreje zamrznila, s tem pa bo ostala njena kakovost boljša.

Če hrano shranite v stekleno posodo, ne pa v plastično posodo, folijo ali vrečke, se morate prepričati, da je v dobrem stanju in da se steklo ne bo zlomilo. Meso lahko sicer zamrznete v originalnem zavitku, če pa ga nameravate odmrzniti šele čez nekaj mesecev, je najbolje, da ga zavijete v še en ovoj. In nikar ne pozabite – etikete na zavojih hrane so zelo priročne. Če želite, lahko zraven zapišete še datum, da veste, kako dolgo je hrana že  v zamrzovalniku.