V že postavljenih stavbah lahko začnemo nadzirati potrošnjo energije in vode ter vgradimo boljšo izolacijo, pri novogradnjah pa obstaja kopica novih tehnologij, ki v boju z onesnaževanjem res lahko naredijo spremembo. Predstavljamo vam seznam desetih najbolj pomembnih inovacij v gradbeništvu.

Kotli za biomaso

Z biogorivom je mogoče precej privarčevati, pri ogrevanju doma pa naj bi bili najbolj učinkoviti leseni peleti. Biomasa je sicer popolnoma nevtralno gorivo – sprosti toliko ogljikovega dioksida, kolikor ga tudi absorbira. Kotle za biomaso povežemo s sistemi centralnega gretja in zagrevanja vode.

0000132003_02_1.jpg

Izbira položaja hiše

To ni ravno nova tehnologija, vendar pa je razmroma nov način razmišljanja. Načrtovalci so ugotovili, da je pomembno hišo postaviti tako, da je njena čim večja površina izpostavljena naravni sončni svetlobi. Okna morajo biti oblikovana tako, da naravna svetloba lahko prodira tudi do najbolj oddaljenih prostorov; takšnih, ki v tradicionalno zgrajenih hišah sploh ne bi bili osvetljeni. Po navadi to dosežemo z višjimi okni, toda moderne hiše so projektirane tako, da tudi v njihov severni del prodre nekaj svetlobe. Tako lastnik prihrani pri razsvetljavi in ogrevanju.

Kombinirano gretje in proizvajanje elektrike

Sistem deluje nekako takole: vzame višek elektrike iz alternatorja in ga uporabi za segrevanje vode (lahko tudi klimatiziranje prostora). Ta tehnologija je med okoljsko osveščenimi čedalje bolj priljubljena, saj omogoča, da gre le malo energije v nič. Prihranki znašajo od petnajst do štirideset odstotkov.

Žive strehe in zidovi

To je dokaj nedavna ideja. Čeprav nekateri na svojih zidovih in strehah rastline vzgajajo iz bolj utopičnih ekoloških razlogov, si je večina vseeno edina, da imajo takšne strehe in zidovi tudi mnogo prednosti. Na strehi lahko denimo preprečujejo pregretje. Vpijajo toploto, zmanjšajo odtekanje deževnice, poleg tega pa je mogoče gojiti tudi povsem uporabne vrste. Rastlinje na zidovih pa lahko zmanjša vdor prevelike vročine, medtem ko pozimi v notranjost še vedno spušča potrebno sončno svetlobo.

leblancmurvegetal1.jpg

Konvekcijski ventilacijski sistemi

Takšni sistemi delujejo precej preprosto, le stavba mora biti dobro izolirana. Pretok zraka nato deluje podobno kot menjalnik toplote. Topel zrak se spušča, od zunaj pa prihaja svež, ki se segreje.

Zbiranje odpadne vode

Odpadno vodo lahko zberemo, očistimo in ponovno uporabimo v gospodinjstvu. Do neke mere lahko takšno delovanje v času poplav celo zmanjša pritok vode v reke. Poleg tega pa se seveda zmanjšuje njihovo onesnaževanje, ponekod tudi onesnaževanje podtalnice.

Toplotna izolacija

Toplotna izolacija precej zmanjša stroške potrošnje energije. Dobra toplotna izolacija mora imeti dovolj gostote in majhno toplotno vodljivost, saj se ta dva dejavnika spreminjata glede na lokalne klimatske razmere.

sejem_dom_040.jpg

Ekološka opeka

Obstaja čedalje več ekoloških gradbenih materialov, ki jih je lažje izdelati, a jih vseeno lahko uporabljamo na tradicionalen način. So lažji in imajo boljše izolacijske lastnosti. Mnogi kombinirajo dva materiala, pogosto različne vrste pene in betona.

Reciklirani materiali

Ekološka osveščenost ne pomeni samo bleščečih, novih tehnologij. Obnašati se okolju prijazno pomeni tudi znati izkoristiti odpadke. Težava gradnje z recikliranimi materiali je sicer pogosto ta, da se mora dizajn prilagoditi materialu in ne obratno. Toda to še ne pomeni, da tako ne moremo zgraditi niti dela stavbe. Posebno primerna je njihova uporaba na delovnih površinah, v podih in oknih. Tudi konstrukcijski materiali, kot so opeke, bodo imeli enake lastnosti, če so reciklirani ali ne.

Pametne hiše

Pametne hiše »začutijo«, kdaj in kje je treba uporabiti kakšen sistem. Če v prostoru ni nikogar, ugasnejo luč, klimo in gretje vključujejo po potrebi. Pametna hiša je res češnjica na vrhu smetane (oziroma zgodbe o ekoloških inovacijah).