Kaj za ta podvig potrebujete?

  • Les in žeblje
  • Zemljo
  • Krompirjeve kaliče
  • Čas za pozorno zalivanje

Kako stesati preprost lesen zabojček za gojenje krompirja?

Potrebujete: šest desk velikosti 5 x 15 centimetrov, ki so dolge 2,5 metra; eno desko velikosti 5 x 5 centimetrov, ki je dolga3,5 metra; šest centimetrov dolge žeblje.

Desko, dolgo 3,5 metra, razrežite na štiri dele, 2,5-metrske pa na dvanajst delov, ki merijo približno pol metra, in dvanajst delov, ki merijo približno šestdeset centimetrov. V dobljenih štiriindvajset deščic vnaprej zvrtajte luknje za žeblje in na prvo omenjeno večjo desko namestite prvo vrsto. Stesali ste prvo raven škatle, ki jo napolnite z zemljo in krompir posadite deset centimetrov globoko.

2737634064_10cf3b97a5.jpg

Ko krompir zraste in so njegovi deli okoli trideset centimetrov nad zemljo, po enakem postopku dodajte nove deske in nov predal spet napolnite z zemljo. Toda bodite pozorni, da ne pokrijete več kot tretjino rastline. Postopek ponavljajte, dokler ni škatla povsem sestavljena.

Pridelek pobirajte po ravneh

Da boste svoj pridelek pobrali, odvijte vijake spodnje stranice in krompir pazljivo odstranite. Ko ga porabite, spet odstranite drugo spodnjo desko in poberite krompir še s te ravni.

Takšna škatla nam torej omogoči, da začnemo krompir »krasti«, še preden dozorijo vsi, lahko pa ga seveda tudi vsega poberemo naenkrat. Vrtnarji obljubljajo, da lahko v tej preprosti škatli vzgojimo kar celih petdeset kilogramov pridelka. Pomembno je le, da zemljo redno in enakomerno zalivamo, in sicer tako, da rastlina nikdar ni ne premočena ne suha.

Krompir lahko zasadite že aprila oziroma najkasneje julija, lahko pa tudi tako aprila kot julija. Pridelek bo zrel približno tri mesece kasneje. Zapomnite si tudi, da naslednje leto krompirja ne smete posaditi v isti zemlji, saj lahko privabite različne bolezni.