Opozorilo stanovalcev nemarnim lastnikom

Večina stanovanjskih skupnosti ima nekaj pravil, ki veljajo za domače živali, zato je najbolje, da si jih pred selitvijo ali nakupom dobro preberete. Za upoštevanje napisanih pravil je odgovorno vodstvo sveta stanovalcev, ki mora nemarne lastnike tudi opozarjati, da svoje kosmatince bolje nadzorujejo ali za njimi temeljiteje pospravijo.

basset_hound003.jpg

Če težav ni mogoče rešiti po mirni poti, je pomembno pisati dnevnik, v katerem beležimo čas in kraj kršitev pravilnika. Nekateri se odločijo kršitve tudi snemati. To zveni drastično, vendar je potrebno, če pride tako daleč, da moramo o nevzdržnih napakah sostanovalcev prepričevati sodnika.

Najprej pogovor, potem ukrepi

V najbolj strogo urejenih zgradbah pa je eno od pravil lahko tudi, da mora stanovalec, če ne upošteva opozoril sveta in se ne odziva na pozive za sodelovanje, žival v določenem času odstraniti (po navadi v dveh tednih, odkar je svet odločil, da je stanje nepopravljivo). To je seveda le resnično zadnja stopnja reševanja takšnih težav.

Na prvem mestu mora biti vedno pogovor, večina lastnikov živali pa je vedno pripravljena prisluhniti razumnim besedam. Pravila so postavljena zato, da bi vsi stanovalci (tudi živalski) lahko uživali čim bolj mirno, varno in prijetno življenje.