Najpogosteje imamo mačka zaradi dehidracije telesa. Alkohol povzroči dehidracijo, zaradi katere se možgani malce skrčijo in odstopijo od lobanje, kar povzroča glavobole. Hujša ko je dehidracija, močnejši je glavobol. K mačku pa prispeva tudi razgradnja popitega alkohola v jetrih in celicah.

Proti mačku se borimo na sedem načinov:

1. Rehidracija telesa
Je hkrati preventiva in kurativa. Najbolje je, da pred spanjem popijete liter vode, lahko tudi druge tekočine, vendar je voda najbolj učinkovita. Tako se boste z malo sreče povsem izognili mačku in se zjutraj zbudili skoraj kot novi. Če ste zvečer na ta korak pozabili, to storite takoj, ko se zbudite.

2. Obilen zajtrk
Je poleg vode odličen način, da se spopadete z mačkom. Poskrbite, da bo zajtrk obilen in da bo vseboval veliko beljakovin.

3. Sprehod in gibanje
Če le niste preveč uničeni od naporne noči, se poskušajte odplaziti iz spalnice in jo mahniti na svež zrak. Svež zrak in gibanje bosta zbudila vaš metabolizem in telo si bo hitreje opomoglo od alkohola.

4. Pomoč iz lekarne
Včasih je maček enostavno prehud in potrebujete hitro odrešitev. Če je temu tako, zaužijte tableta proti glavobolu in slabosti ali bolečinam v želodcu, če imate obe vrsti težav. Pri zdravilih pazite le na navodila, saj nekaterih ne smete kombinirati z alkoholom. Če boste zaužili napačna zdravila, si lahko resno poškodujete jetra!

5. Vrečka ledu
Je prav tako učinkovit način, da se znebite neznosnega glavobola. Pripravite si vrečko ledu ali hladno, mokro brisačo, si jo položite na čelo in počivajte 20 minut. Svetloba je v takšnih jutrih odveč, zato spustite polkna in počivajte v temi.

6. Banane
So odlično sredstvo proti mačku. Enostavno pojejte banano ali dve. Če ste pri volji, si lahko pripravite tudi napitek. Ne pozabite banan poplakniti z veliko vode.

7. Vroča prha
Prha vam prav tako lahko olajša cel dan trpljenja, vendar mora biti obvezno vroča. Tako se boste spotili in strupi se bodo iz vašega telesa izločili skozi pore.

Ne glede na to, kako divje zabave ste se udeležili, ni vrag, da ena izmed zgoraj naštetih metod ne bi delovala in ublažila vašega mačka. Če z rezultatom ene same niste zadovoljni, jih naslednjič poskušajte kombinirati. Če pa še to ne bo pomagalo, potem je morda čas, da vendarle nekoliko omejite svoje hektolitre.