Med pranjem zob zapirajte pipo. Gotovo se vam zdi, da dve minuti res ni veliko časa, toda dokler vihtite ščetko, v odtok stečejo litri in litri čiste vode. Američani so denimo ugotovili naslednje: če bi vsi njihovi državljani upoštevali to pravilo, bi v letu dni privarčevali štirikrat več vode, kot jo v tem času steče po njihovi izjemno veliki reki Misisipi.

Ne kupujte ustekleničene vode

Kupite si stekleničko za vodo in jo vedno nosite s seboj. Ne kupujte ustekleničene vode, temveč svojo stekleničko redno polnite doma. Da bi napolnili eno litrsko steklenico, je namreč v proizvodnji potrebno kar sedemkrat več vode.

water_bottle.jpg

Iščite proizvode, ki so iz recikliranega materiala. Stoodstotno reciklirani materiali v proizvodnji zahtevajo porabo veliko manjše količine vode.

Obvezno si priskrbite varčno glavo za prhanje.

Travo zalivajte zgodaj zjutraj ali ob mraku

Travo zalivajte zgodaj zjutraj ali ko se začne mračiti, saj bo takrat do korenin prišlo največ vode. Če jo zalivate, ko je sonce najmočnejše, boste potrebovali kar 14 odstotkov več vode.

water_footprint.jpg

Prav tako pri zalivanju raje ne uporabljajte škropilnice, temveč navadno cev. Privarčevali boste kar polovico vode.

Za pomivanje posode uporabite varčni program

Ko perete v pomivalnem stroju, ne uporabljajte normalnega programa pomivanja, saj porabi veliko več vode, kot je dejansko potrebno. Večina današnjih pomivalnih strojev ima tudi bolj ekološki program, ki porabi kar za pol manj vode, kozarci pa so še vedno bleščeče čisti.

Vsaj enkrat tedensko imejte povsem vegetarijanski obrok. Živinorejska industrija namreč potroši veliko več vode kot poljedelska.