Prednosti navpičnih zelenih površin

Velike prednosti takšnih zelenih površin so zmanjšanje onesnaženosti, izolacija zgradb in zagotavljanje življenjskega prostora za živali. Raziskava Centra za trajnostni razvoj na univerzi Cambridge je odkrila, da lahko "plast vegetacije zmanjša izgubo toplote v stavbah, za 75 odstotkov ustavi veter in za potrebo po ogrevanju zmanjša za četrtino." Ob tem pa ne smemo pozabiti na estetski učinek in dejstvo, da takšno zelenje tudi blaži hrup ter ima blagodejen učinek na zdravje ljudi.

notr1.jpg

Največjo zeleno steno na svetu, imenovano tudi Bio Lung (Biološka pljuča), so prikazali na svetovni razstavi Expu 2005 na Japonskem. Dolga je okoli 150 metrov, visoka 15 metrov, vsebuje pa okoli 200.000 rastlin (dvesto različnih vrst). Šlo je za predstavitev, kako lahko rastline delujejo kot pljuča mesta.

Ključ je v dobri oskrbi z vodo in hranili

notr2.jpg

In kako vertikalni vrtovi delujejo? Rastline potrebujejo prstr za rast in za dovajanje vode in hranilnih snovi. Če jim ponudite dobro alternativo, bo veliko rastlin raslo tudi brez prsti – vodo in hranilne snovi jim dovajate po namakalnih sistemih. Tradicionalna metoda je enostavno »navajanje« rastline, da raste navzgor ob zidu. Da se rastline ob tem ne bi zažirale v stene in jih uničevale, jim ves čas zagotavljajte zalogo vode – tako se koreninam rastline ni treba širiti v iskanju vode.

Nov slog vrtnih sprememb je spremenil tudi naše mišljenje o strešnih vrtovih. Terase na strehah so navadno odmaknjeni prostori, če pa želite tja razprosteti  prst in gojiti rastline, mora biti streha dovolj močna, da prenese težo.

notr3.jpg

Če želite nekaj prednosti vertikalnega vrtnarjenja z manj dela, obstajajo tudi bolj tradicionalne metode, kako stene "zaviti" v zelenje. Enostavno žičnato ogrodje pokaže plezalkam pot po stenah vaše hiše, zidu ali ograji.  

Nekaj zanimivih vertikalnih vrtov si oglejte v naši fotogaleriji.