Nabiranje zobnega kamna preprečujemo z rednim vsakodnevnim čiščenjem zob. Mačke in pse je dobro na čiščenje zob navajati že od majhnega. Priporočljivo je ščetkanje zob enkrat na dan, najbolje zvečer po zadnjem obroku. Uporabimo srednje čvrsto zobno krtačko, ki je lahko klasične oblike, pri zobni pasti pa pazimo, da kupimo posebno za pse ali mačke. Del jo živali namreč pogoltnejo, saj je ne znajo izpljuniti, zato bi jim zobna pasta za ljudi lahko preveč razdražila občutljiv želodček.

Zobni kamen odvisen od prehrane

ciscenje_zob2.jpg

»Lastniki, ki redno skrbijo za higieno pasjih oziroma mačjih zob, so redki,« pojasnjuje veterinarka in stomatologinja Iris Selan s klinike Tristokosmatih. »Količina zobnega kamna je odvisna tudi od prehrane. Živali, ki več žvečijo in grizejo oziroma jedo suho, briketirano hrano ali posebno, za zobe prilagojeno hrano, lahko s takšno prehrano malce nadomestijo lenobo lastnikov, kar se tiče čiščenja zob. Vendar pa lahko z rednim vsakodnevnim čiščenjem preprečimo oziroma odstranimo kar 90 odstotkov zobne gnilobe in zobnega kamna.«

Pri ščetkanju zob je treba upoštevati nekaj pravil

Zobe lahko ščetkamo z zobno krtačko ali naprstnikom. Začnemo s ščetkanjem na sprednji strani – od sekalcev proti kočnikom - pri tem pa gobčka ne odpiramo, kajti umazanija se praviloma nabira na prednji strani in ne na notranji strani zob. Ščetkanje naj poteka z nežnimi potegi gor in dol – od spodnje k zgornji čeljusti – traja pa naj približno dve minuti oziroma kolikor pes ali maček zdržita brez protesta.

Zobni kamen in obloge pri odrasli živali

ciscenje_zob.jpg

Odraslo žival, ki se ji je na zobeh nabral zobni kamen, je najbolje pripeljati k veterinarju, kjer ji v splošni anesteziji očistijo zobe. »Pomembno je, da lastnik tudi kasneje nadaljuje z vzdrževanjem zobne higiene, sicer se bo situacija že kmalu ponovila. Če se lastnik naših navodil glede čiščenja zob ne drži, je podobno, kot da začenjamo iz ničle,« še dodaja Selanova.

Čiščenje ima predvsem zdravstveni pomen

Pri čiščenju mačjih in pasjih zob ne gre le za estetski vidik – neprijeten zadah in rjavkast videz – temveč predvsem za zdravstveni problem. Živali namreč ogromno količino bakterij, ki se nabere v ustni votlini, pojedo oziroma pogoltnejo in imajo lahko težave z želodcem ali (še slabše) s črevesjem oziroma se prek krvi okvarijo srce, ledvica in jetra. To pomeni, da ima čiščenje zob tudi pri živalih enak zdravstveni pomen kot pri ljudeh.