Arhitekturna mojstrovina Villa Bio

Z zelenimi strehami polepšana arhitekturna mojstrovina Villa Bio izstopa v skupnosti, kjer domujejo večinoma izdelovalci peciva in slaščic, njihovi domovi pa so grajeni v tradicionalnem mediteranskem slogu, značilnem za španski Liers. Čeprav je med tamkajšnjimi prebivalci sprva veljala za kontroverzno arhitekturo, se danes lepo vključuje v lokalne naravne lepote, morda celo bolj kot tamkajšnje klasično zgrajene hiše.

Narava se pri lepotici ne konča pri stenah fasade, temveč prekrije tudi strehe, ki površino prekrivajo kot vrtovi. Arhitekt Enric Ruiz – Geli je mojstrsko povezal mediteransko okolje z organsko navdihnjeno strukturo učinkovite in uporabne zelene strehe.

Rezidenca v kalifornijski Mill Walley

Terasasta rezidenca v kalifornijski Mill Valley je stopničasta in zelena – prav takšna, kot je tudi okolje okrog nje. Arhitektura, delo arhitekturnega biroja McGlashan Architecture, je zasnovana v treh nadstropjih in na eni strani zamejena s strukturo hriba. Zelena streha nima videza urejenega vrta, temveč teži k pestrosti zasaditve z endemičnimi rastlinami. Rezultat je navdušujoč dom z zeleno streho, ki zmanjšuje stroške ogrevanja in hlajenja ter spodbuja naravni habitat doline.

Stanovanjsko naselje sredi Koebenhavna

Stanovanjsko naselje Mountain Dwellings v Koebenhavnu, delo arhitekturnega biroja BIG, predstavlja zeleni dizajn z veliko mero. Stanovanjski kompleks sestavlja 80 stanovanj. Vsako ima lastno dvorišče in je prekrito z zeleno streho. Zaradi dobro premišljene gradnje pa te ne motijo pogleda sosedov.

Univerza Nanyang v Singapurju

Tehnična univerza Nanyang v Singapurju je pred kratkim postavila zeleno streho, ki prekriva šolo za umetnost, dizajn in nove medije. Petnadstropna struktura je povezana s serpentinasto zavito zeleno streho, ki je hkrati tudi prostor za druženje. Umetniška šola Nanyang se trudi kar najbolj zabrisati meje med naravno in urbano krajino. Poleg estetskih lastnosti so zaradi zelene strehe stroški za ogrevanje in hlajenje nižji, hkrati pa zbira tudi deževnico, s katero namakajo zelene površine.

Počitniška hiša sredi tropskega otoka

Hiša Paraty je delo arhitekturnega biroja Marcio Kogan Architects. Gre za privlačno tropsko počitniško hišico, ki je močno povezana z otoško naravo. Ko njeni lastniki prispejo s čolnom na zaslužene počitnice, nimajo v načrtu nakupovanja hrane v trgovinah: zelenjavni in sadni vrt na strehi sta namreč obilno založena. Zelenjava in začimbe skupaj s sveže ulovljeno morsko hrano - le kaj je lahko boljšega?

Kitajski simbol trajnostnega razvoja

Prednosti zelenih streh in drugih zelenih tehnologij niso vedno očitne. Green Technology Showroom arhitekturnega biroja Vector Architects pomeni most med javnostjo in uspehom ekološke gradnje. Zanimiva pekinška arhitektura je prekrita s tanko plastjo zelene trave, ki je pritrjena na notranji skelet stavbe. Stavba velja za simbol trajnostnega razvoja na Kitajskem.

Kupolasta mojstrovina Renza Piana

Kalifornijska akademija znanosti je delo italijanskega zvezdnika med arhitekti, Renza Piana. Polkrožna streha je prekrita s plastjo zelene površine, kar pri Pianu ni novost. Na podoben način je zasnoval že navdušujočo arhitekturo Vulcano Buono v italijanski Noli. Kalifornijska streha sredi San Francisca v velikosti 2,5 akra je prekrita z za tamkajšnje območje značilnimi rastlinami. V akademiji so tudi akvarij, planetarij in ročno posajen tropski gozd, ki raste pod polkrožno kupolo zelene strehe.

Fotogalerijo najlepše zelene arhitekture si glejte tukaj.