V različnih krajih po vsem svetu verjamejo, da jim bodo jedi iz zelja v prihodnjem letu prinesle bogastvo. Zato si na silvestrski večer radi privoščijo obilen krožnik zelja.

Tradicija skandinavskih dežel

sled.jpg

V skandinavskih deželah radi ob polnoči prigriznejo slede, tako naravne kot okisane. Razlog je v tem, da ulov sleda za ribiče pomeni srečo in izdatno hrano za vse. Sleda lahko poskusite v restavracijah v različnih mestih.

Na Danskem za novo leto radi mečejo krožnike v hiše prijateljev in skačejo s stolov. Krožniki so simbol prijateljstva – več kot jih je pred hišo, več prijateljev imate; skok s stola opolnoči pa simbolizira miren in srečen prehod v novo leto.

Na Norveškem na tradicionalnem silvestrskem jedilniku ne sme manjkati rižev puding, v katerega skrijejo mandelj. Tisti, ki ga najde, se mu bo v prihodnjem letu nasmehnila sreča.

miske.jpg

Na Nizozemskem za silvestrovo spečejo miške iz testa, ki z okroglo obliko simbolizirajo vedno ponavljajoče se letne cikle.

Rdeče perilo in grozdne jagode

V Italiji za srečo v prihajajočem letu na novoletno noč radi oblečejo rdeče spodnje perilo.

jagode.jpg

V Španiji, na Kubi, Portugalskem in v Peruju opolnoči pojedo 12 grozdnih jagod, vsaka pa pomeni eno uro na časovni številčnici in simbolizira 12 mesecev leta. Pazijo tudi, s kom praznujejo – po nekaterih verovanjih je treba namreč za srečo nekomu ukrasti trinajsto jagodo.

Poljub opolnoči prinaša srečo

poljub.jpg

V Ameriki in tudi drugod se opolnoči poljubijo. Izmenjava poljuba naj bi namreč prinesla srečo.

V Južni Ameriki si radi pripravijo jedi iz rjavega ali belega fižola s črnimi pikami. Verjamejo, da jim bo ta hrana v prihodnjem letu prinesla srečo. Jedi iz nenavadnega fižola lahko poskusite v restavracijah.