Prva brezemisijska postaja na Antarktiki Princess Elisabeth se razteza na 700 kvadratnih metrih ozemlja Dronning Maud Land in je prva polarna baza na svetu, ki deluje izključno na obnovljivo energijo – pomemben dosežek v negostoljubnem okolju s povprečno temperaturo približno –49 ºC. Postaja je zgrajena iz okolju prijaznih gradbenih materialov in deluje skoraj izključno na obnovljivo energijo, zahvaljujoč vetrnim turbinam, solarnim ploščam in vrhunski izolaciji. Na postaji bo našlo svoj novi dom 20 znanstvenikov. Ti bodo s sondami preiskovali starodavne plasti ledu in skušali odkriti pomembne namige o podnebnih spremembah in globalnem segrevanju ter o ledenih dobah. Antarktika ima namreč tako debelo starodavno plast ledu, da bi le-ta prekrivala ZDA in Mehiko skupaj. S svojimi spoznanji bodo osvetlili zgodovino Antarktike in izobrazili javnost o globalnem segrevanju, poiskati pa bodo skušali tudi povezavo med emisijami CO2 in globalnim segrevanjem.

Postajo Princess Elisabeth upravlja Mednarodna polarna fundacija, financirajo pa jo belgijska vlada in različna podjetja, kot je Electrolux.

Mednarodna polarna fundacija je za partnerja pri projektu izbrala ravno Electrolux zaradi njegovih energijsko učinkovitih aparatov za čiščenje in pranje, kar je izrednega pomena za to okolju prijazno postajo. Vsi aparati so uvrščeni vsaj v energijski razred A in zadovoljujejo stroge zahteve o nizki porabi energije na postaji in na Antarktiki. Tako je postaja opremljena s pečico, indukcijsko kuhalno ploščo, mikrovalovnimi pečicami, pomivalnimi stroji AAA, hladilniki energijskega razreda A+, napami in zamrzovalnimi skrinjami s frost free sistemom za odstranjevanje ivja. Poleg kuhinjskih aparatov je Electrolux postajo opremil tudi s sesalniki in s šestimi pralnimi stroji Timeline ter šestimi sušilnimi stroji. Tako bodo lahko znanstveniki ugodno nastanjeni sredi izredno negostoljubnega okolja.

Electrolux verjame, da imajo proizvajalci bele tehnike ključno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Če bi vse aparate, starejše od deset let, zamenjali z novejšimi modeli, ki porabijo veliko manj energije, bi prihranili 20 milijonov ton emisij CO2. Zato so pri Electroluxu še posebno ponosni, da podpirajo projekt Princess Elisabeth, hkrati pa želijo s tem svetu pokazati, da če lahko zgradimo brezemisijsko postajo na Antarktiki, jih lahko zgradimo povsod!