Glavni predstavnici lahkega razreda

Modela FS 50 in FS 56 RC sta osrednji predstavnici Stihlove ponudbe lahkih motornih kos. Tip FS 50 najdemo na začetku seznama ponudbe Stihlovih kos, FS 56 RC z močnejšim motorjem in boljšo kosno glavo pa se uvršča v sam vrh njihovih lahkih motornih kos. Modela pa nista osnova Stihlovega vstopnega razreda zgolj na osnovi primerjalnih tabel tehničnih podatkov; tudi v praksi se kosi odlično obneseta, zaradi majhne teže presenetita predvsem z vodljivostjo in preprosto uporabo.

Uporaba

Obe kosi sta enostavni. Na košnjo sta pripravljeni hitro, zagon je olajšan z gumijasto črpalko za gorivo, pri obeh pa je med dodatno opremo na voljo tudi Stihlov sistem ErgoStart. Košnja je lahkotna, že tako lahki kosi pa se ob uporabi nosilnega pasu (pri FS 56 RC je ta dodan serijsko) zdita naravnost peresno lahki. Kosi z okroglimi ročaji omogočata neovirano gibanje po terenu tudi med grmovnicami ali drevesi, v prid okretnosti pa govori tudi njuna velikost. FS 50 z ukrivljeno cevjo meri manj kot meter in pol, FS 56 RC pa jo presega za manj kot trideset centimetrov.

Slednja se lahko pohvali tudi z močnejšo rezalno glavo SuperCut C25-2, ki se solidno obnese tudi na posušeni in poležani travi, vseeno pa bi za košnjo robidovja in močnejših trav morali razmisliti o rezalnih nožih. Ne smemo pozabiti, da je s svojim manjšim motorjem v osnovi namenjena manj trdovratnemu terenu. Rezalna garnitura AutoCut C5-2 na šibkejši kosi na prvi pogled deluje nekoliko plastično in neprepričljivo, vendar pa že prva uporaba dokaže nasprotno. Kljub majhnosti je rezalna glava kakovostno izdelana in zahteva le nekoliko uvajanja, da spoznamo njene možnosti in vzdržljivost.

Kosa FS 50 je zaradi svoje majhnosti zelo specifična. Je preprosta za prenašanje, vendar pa bi lahko njen slab meter in pol višje uporabnike oviral pri delu. Težavo deloma rešimo z nastavljivim okroglim ročajem, ki ga lahko brez orodja prestavimo nižje ali višje in si tako olajšamo delo.

Obe kosi imata tipične značilnosti manjših strojev, saj sta tihi in ne proizvajata močnih vibracij. Poraba goriva pri moči motorja 0,8 kW je nizka, transport pa zaradi majhnosti in nizke teže preprost. Tako lahko sklenemo, da sta Stihlovi FS 50 in FS 56 RC idealni spremljevalki vseh majhnih vrtov in sadovnjakov ter odlično dopolnilo večjim vrtnim kosilnicam, pri katerih vedno ostane nekaj nepokošene trave ob zidovih ali drevesih in grmih. Krivično bi ju bilo postavljati pred preizkušnje, katerim ne bi bili kos; zato pa s sebi primernimi tereni opravita lahkotno in prepričljivo.