Marsikje v svetu je uporaba plastičnih vrečk že prepovedana ali pa jih lahko kupite dražje, saj je v ceno vračunan tudi davek. S 1. januarjem 2011 bodo tudi v Italiji prepovedali proizvodnjo in trženje plastičnih nakupovalnih vrečk (iz polietilena), ker onesnažujejo okolje in mu škodujejo. Nadomestile jih bodo biorazgradljive nakupovalne vrečke.

Za manjšo porabo plastičnih vrečk v prodajnih objektih, čemur bo kasneje sledila tudi popolna prepoved, si prizadevajo tudi v Črni Gori in že pripravljajo primerno zakonodajo in predpise.

Ekologi brez meja za uvedbo dajatve

Pri nas so Ekologi brez meja konec novembra začeli projekt Vrečka na vrečko (o čemer smo že pisali), s katerim želijo v končni fazi uvesti okoljsko dajatev, ki bi znašala 3 cente na plastično vrečko.

Namen partnerjev projekta Vrečka na vrečko je opozoriti na problem prekomerne uporabe plastičnih vrečk in lončkov v Sloveniji. Dejstvo je, da v Sloveniji na leto porabimo in zavržemo okoli 300 milijonov vrečk. V mnogih državah in mestih po vsem svetu (Irska, San Francisco, Melbourne, Kitajska, Izrael, Južna Afrika) so plastične vrečke prepovedali ali pa je treba zanje plačati okoljsko takso, ki ljudi spodbudi, da dobro premislijo, preden jih kupijo. Te ukrepe so sprejeli po letih težav zaradi prekomerne količine vrečk v okolju. Tudi v Sloveniji je okolje z njimi vse bolj onesnaženo.

Irski zgled okoljske takse

Partnerji projekta se zavzemajo za prenos dobre prakse z Irske, ki je leta 2002 uvedla okoljsko takso na plastične vrečke v višini 33 centov. Takso kupci plačujejo le za plastične vrečke, ki jih trgovci delijo brezplačno pri blagajni, in ne za tiste, v katere damo meso, sadje in zelenjavo. Delež uporabe plastičnih vrečk je zaradi tega ukrepa v nekaj tednih padel za 94 odstotkov.

Z uvedbo okoljske takse na vrečko v višini 30 centov po vzoru Irske bi v Sloveniji zbrali skoraj 100 milijonov evrov sredstev za ekološki sklad, s katerimi bi lahko financirali različne okolju prijazne projekte.